maanantai 28. elokuuta 2017

Maisemia ratin takaa 2: nuotit tien päälle

Kun autoilu aloitti voittokulkunsa menopelien hinnoittelun tultua sellaiseksi, että ns. laajat kansanjoukot pääsivät liikkumisen makuun, juuri tuota makua kuului kehittää. Hämmästyttävän varhain asialle tulivat Shell-yhtiö ja AA eli The Automobile Association. Ne alkoivat julkaista oppaita, jotka johdattelivat moottoroituja pienyksiköitä löytämään maaseudun parhaat palat ja helmet, kulttuuriset aarteet. Runoruhtinas Betjeman aloitti 1930-luvulla Cornwall-oppaalla, jonka Shell tilasi. Sama opas päivitettiin 1960-luvulla samaisen herran toimesta. Betjeman teki myös useita kirkko-oppaita, myös Shellille.

AA on lopettanut oppaiden teon aivan viime vuosina. Monet oppaista tuovat mieleen Valitut Palat-tyyliset opaskirjat, ja niitä saa nykyisin pilkkahintaan kierrätyskeskuksista ja Oxfameista ja tietenkin parilla pennyllä Amazonista. Itse suosittelen kuvan AA oppaita lämmöllä, niissä on loistava, vanhahtava värikuvitus ja runsaasti tietoa. Koska näissä ei ole ruokavinkkejä, tieto ei ole vanhentunut. Ne toimivat edelleen turistille mainiosti, kertovat missä auton kanssa kannattaa poiketa, miten ruuhkat vältetään ja teos on yleensä suunniteltu mahtumaan hansikaslokeroon.

Shellin teossarja on erittäin kattava, lähestymistapa on ensyklopedinen. Kuvan England-opas on yli 800 sivuinen ja kattaa alueittain valtavan määrän paikkakuntia. Kylätasosta on sitten vielä kirja erikseen. Öljytuloilla on siis tehty mahtava voimanponnistus kulttuurikentän kartoittamisessa. Investointi maksoi itseään takaisin koko maan kattavan autoliikenteen laajentuessa, maan sisäisen kulttuuriturismin merkitystä ei voi väheksyä.

Paras tapa hyödyntää oppaita on lukea niitä pimeinä talvi-iltoina ja hakea inspiraatiota reissuille, listata kiinnostavia paikkoja, joihin poiketa - nykyisin viimeistely tapahtuu paikan päällä sitten navigaattorien ja ruoka- ja juomaoppaiden avulla. Näissä vanhahtavissa oppaissa on kuitenkin kestävää viehätystä, kirjaan tarttunut alkaa hetken selailtuaan kaivata tien päälle...

***

Scenery behind my steering-wheel: guides for the road. The AA and Shell guides are blasts from the past, but they are still valid steering us towards treasures of England. In best guides no less persons than Betjeman and John Piper illustrate places to us. What is best, you can buy these very cheaply and spend some happy time planning next tour of serious motoring, from the comfy chair. The Wye Valley page is from AA Illustrated guide to Britain, 1976.

Ei kommentteja: