tiistai 20. elokuuta 2019

A Royal Mess

Viime päivät olen seurannut Brittivaltakunnan asioita varsin tuohtuneena. En oikeastaan ole blogissani kiinnostunut seuraamaan kuninkaallisten touhuja, mutta vaikea noita on välttääkään. Kirjoittelua aloittaessani en rehellisesti sanottuna uskonut, että valtakunta olisi nyt näin omituisessa tilassa. Jos positiivista haluaa etsiä, huuliltani voisi pusertua God save the Queen toivotus ja se tulisi sydämestä. Hallitsijalle sopii toivoa terveyttä ja pitkää ikää, että tästä selvitään.

Ongelmina on tietysti nuorempien kuningashuoneen jäsenten viehtymys kaksinaismoralismiin ja epäeettisyyteen. Jos kiivailee ilmastonmuutoksesta, ei pitäisi ajaa sitä edistävillä vehkeillä - vaikka joku viulut maksaisikin. Kun nuoret ihmiset on ympäröity systeemiä ylläpitävillä neuvonantajilla, toivoisi, että järki voittaisi. Sääliksi käy muuten brittiläinen veronmaksaja.

Vanhempien kuningashuoneen edustajien viehtymykset ovat vielä kieroutuneemmat: ylätasolla ystävien pitäisi olla myös huippuluokkaa. Edelleen käy sääliksi britti-veronmaksaja. Pitäisi palauttaa etiikaltaan ja moraaliltaan kyseenalainen tyhjäntoimittaja kansalaisen tasolle. Citizen Andrew. Mutta eivät menneet Mountbattenitkaan kovin esimerkillisiltä näytä, merkillisiltä kyllä.

Kun ylähuoneen puolella touhutaan älyttömyyksiä, on sentään Boris ydintoiminnoissa. Taistelu ja pyrkimys on kova ja Brexitin käytännön puolikin tavarapulan uhkineen alkaa konkretisoitua vuotojen avittamina. Tai onhan se ollut tiedossa - sekin että aika loppuu.

Kuningatar saattaa tietysti joutua puuttumaan näihin asioihin. Poliittisesta syksystä tulee mielenkiintoinen, Parlamentti ei ole vielä edes palannut lomiltaan. Toivottavasti se rentoutuneena kantaa vastuuta ja ottaa sitä myös kuningattaren harteilta. Kuvani on Granthamista, Thatcherin kotikaupungista - toivottavasti Boris löytää toimintaansa sellaista viisautta, jota edeltäjillä on ollut - eikä pelkästään hajoittavaa jääräpäisyyttä. Hiki tulee virtaamaan, olivat säät mitkä hyvänsä. Jos hiellä selvitään, se on kuitenkin vain hyvä asia.

***

I have been quite pessimistic reading news from young royal hypocrites, and older libertines of the worst kind - God save the Queen, really so - her challenges are huge. And Boris - hope he can cope with his task with wisdom! And the Parliament - spend your holidays well and save your Queen!