lauantai 4. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 4 - Tintagel

Tintagel on noita Englannin läntisimpiä kolkkia: ihmiset ovat siellä eläneet kuningas Arthurin ajoista lähtien meren äärellä, lähes armoilla. Säveltäjä Arnold Bax vakuuttui paikasta, teki siitä sävelrunoelman, joka vuorostaan pelasti hänet unohdukselta 1950- ja 1960-luvuilla. Tintagelissa on tehty kaivauksia, joissa on selvinnyt, että asukkaat söivät - kalaa. Tämä tuskin yllätti varsinaisesti ketään, mutta paikka on varmasti käynnin väärti.

***

Tintagel! King Arthur and Sir Arnold Bax! 

https://en.wikipedia.org/wiki/Tintagel_Castle

https://en.wikipedia.org/wiki/Tintagel_(Bax)

Arnold Bax: Tintagel, counducted by Sir Adrian Boult:

https://youtu.be/LbTD_YvfqJI

perjantai 3. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 3 - Chester

Englannissa olen vältellyt isompia kaupunkeja, mutta kyllä muutama niistäkin on kiinnostava. Walesin tuntumassa sijaitsevassa Chesterissä viehättää, että roomalaisaika, West Mercian keskiaika ja viktoriaaninen kausi tuntuvat lyövän kättä loistokkaalla ja koristeellisella tavalla. Viktoriaanit tietenkin vetivät oman tulkintansa keskiajasta överiksi - lopputulos ei aina ole esteettisesti kärkiryhmää, mutta ihmeteltävää varmasti riittää. Bridge Street pitäisi nähdä ainakin teekupposen ajaksi.

***

Chester - that glorious combined handshake between Romans, Medieval and Victorian worlds. I think that might be worth seeing.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chester

torstai 2. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 2 - Lavenham

Lavenham on Suffolkin villakyliä, villakaupalla vaurastunut, varaus näkyy taloissa, kaduilla ja kirkossa. Lovejoyn, antiikkituntijan ja hurmurin, seikkailut pyörivät usein näillä kulmilla ja hän myös onnistuu täpärästi pelastautumaan omista vihkiäisistään juuri täällä - jaksossa The Last Tango in Lavenham.

***

Lavenham - a wool church and Lovejoy in The Last Tango in Lavenham - and his narrow escspe from the altar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lavenham


keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 1 - Colchester

Tämän vuotisessa joulukalenterissa on paikkoja, joissa en ole käynyt, mutta joissa kiinnostaisi käydä. Britannian vanhinta kaupunkia, Colchesteria, ei tarvitse paljon perustella - se oli Asterixin sivuilta ja Boudican kapinassa tuhoutunut Camulodunum. Oliko kuulu amatsonisoturi ja kansanvillitsijä jonkinlainen Thatcherin, tuon brittejä kiehtoneen voimanaisen, fyysinen edeltäjä? Koska en ole Lontoon ylimpiä ystäviä, onkin kummallista, etten ole jo käynyt tässä vanhassa pääkaupungissa. Onko Colchester Englannin Turku?

***

My Christmast Calendar for 2021 is about places I have not yet visited. Colchester or Camulodunum, starts the series. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Colchester