lauantai 21. heinäkuuta 2018

Kunnian kentiltä kansakunnan kaapin alle

Picture: Great Britain Ministry of Information

Sotasankarit ovat tietysti kiehtovia, vaikka sota on viheliäistä. Paljon parranpäristystä on ollut Suomessakin, miten sotilasosaamista voitaisiin käyttää liikkeenjohdossa ja meidän jermujamme on soviteltu valtavan hyviksi esikuviksi rauhan ajan johtamiseen. Kyynelsilmäisissä isänmaallisissa hurmeissa nämä esikuvat tahtovat jäädä pintapuolisiksi, mutta kyllä sotilaspuolelta löytyy hyviä strategisia vinkkejä myös siviilipuolen johtamiseen.

Sain entiseltä varusmieskoulukseni aikaiselta luutnantilta hyvän vihjeen: Britannian kenttämarsalkka William Slim ja hänen käytännölliset muistelmansa Defeat into Victory - Tappio voitoksi. Slim toimi vaatimattomalla budjetilla ja viheliäisissä olosuhteissa Burmassa, hyvin tuloksin. Kirja on kuulemman hyvää luettavaa, mutta oheiseen artikkeliin on koottu muutama käytännöllinen opetus kentältä.

Yksi menestystekijä on hallinnollinen niuhotus ja laadunvalvonta - sillä voidaan taistella esimerkiksi malariaa vastaan, lääkkeiden otto tehtiin joukoissa Slimin toimesta pakolliseksi ja sitä valvottiin, mikä vähensi mieshukkaa selvästi. Höyrypäisten ideoiden tunnistaminen ajoissa oli myös ihmishenkiä ja vaivaa säästävää osaamista. Erityisen viehättävä on kokonaislogistiikan merkityksen korostaminen. Sotakoneisto on Slimin mukaan kuin suuri kellokoneisto, jossa on pieniä ja suuria rattaita, mutta jokaisella on merkitys. Tämä vertaus sopii myös siviilimaailmaan mainiosti ja unohtuu helposti johtajilta. Ohjeissa korostuu myös käytännön jatkuvan asekokemuksen merkitys myös erikoistehtävissä, säännöllinen taistelurytmiikka, jos se vain on tilanne huomioiden mahdollista. Sotahan ei ole pikajuoksu, vaan paremminkin pitkällinen maraton.

Aivan mahtava ja nykyaikaan täydellisesti sopiva on lyhyen ja selkeän käskytyksen merkitys. Sellainen vaatii hyvää johtajuutta ja tietoa, minne ollaan menossa. Suunnittelu on Slimin mukaan hyvä asia, mutta sen ei pidä antaa hallita, eikä pieleen menossa olevaan suunnitelmaan saa rakastua. Ja ennenkaikkea, pitää olla oma itsensä.

***

Slim oli varmasti hyvä sotilas Burmassa ja muissakin tositoimissa mies paikallaan. Rauhan oloissa sankarityypeillä on myös kääntöpuolensa. Suomalaisten sotasankareiden sivillielämä ei aina ollut auvoista, traumaa pukkasi ja kaikki eivät enää soveltuneet niin hyvin vaarattomiin ympyröihin. Slimin myöhäisien vuosien päälle on vedetty ahdistelusyytöksiä. Kunnian kentillä on taipumus jäädä taakse ja harva selviää kuitenkaan niin sankarillisesti kuin tarut kertovat.

***

The great war heroes are quite often promoted as a good examples for modern business leadership, but in reality wartime and peace are two different things. However, Field Marshal William Slim, the hero of Burma, did make a concrete strategy book on field experience, that might be adapted to civil circumstances. I like his emphasis on quality management in combatting mosquitos, recognising those ideas most likely leading to troubles, reagular weapon practise and the importance of regularity. Very cunningly, Slim declared that every man has his important place in the big war machine - and in guidance, keeping it simple is very wise. Slim seemed to be wonderful wartime leader, but there are suspicions that he ended to the bad side in the later civilian world.

torstai 19. heinäkuuta 2018

Jakemans - kurkkupastillien aatelia

Muistaako joku vielä Merijalin kovat, isot pastillit, joiden sisällä oli tervanmakuista pehmeää ainesta? Minä muistan ja olen katkera, kun niitä ei enää ole. Eilen valitin Fishermaneista, mutta nyt pukkaa positiivista päivitystä. Kun kävin Bostonissa, vanhalla mantereella, pikku kaupunki teki hyvän vaikutuksen. Joen uomat olivat syvät ja saviset, kirkon torni toimi majakkana merenkululle, söin fish&chipsiä ja yritin pitää itseäni lämpimänä Pohjanmeren tuulessa. Kaipasin hyviä kurkkukarkkeja.

En muista oliko se jo Bostonissa, kun vierailin Tavernerin haudalla St Botophin "Stump" kirkontornin alla, sen majakan, tuon miehen, joka sävelsi niin kaunista musiikkia, jonka Cromwell järjesti kunnallispolitiikkaan, siellä laivassa astellessaniko jo imeskelin Jakemans pastilleja? Ne ovat paikallista tuotantoa ja saatan niitä suositella. Päätuote, se musta pussi, on paras. Se aniksen maku on jäljittelemätön, vahva ja häikäilemättömän mausteinen, anislajikkeen täytyy olla aivan erikoinen, täyteläisen aromaattinen. Mentholin ja aniksen yhdistelmä rauhoittaa kurkun, mielen ja aiheuttaa pasiliskoille ja viiruksille paniikkireaktioita. Kirjoitan tätä salaa, koska vaimoni ei voi sietää anista. Perustuotteen lisäksi muutkin versiot ovat erinomaisia, mutta pidän perustuotteen maun jäljittelemättömyydestä. Se on pahasti addiktoiva kaiken muun lisäksi. Yrityksen sivuilla heijastuu vielä vanha kunnon erityinen transatlanttinen suhde.

Jakemansin tuotteet ovat todella vanhanaikaisia. Ne on edullisesti hinnoiteltuja. Niissä on sokeria. He yrittävät vain vähän moderneja kotkotuksia kuten sivun maininta gluteenittomuudesta. Makeiset ovat kovia, mutta eivät huonolla tavalla: niiden haptisuus on miellyttävä ja läpinäkyvä päällys rapisee juuri sopivasti. En ole nähnyt näitä koskaan Suomessa. Kohdemarkkinointi on jo tehty: kaikki joille olen näitä tarjonnut, ovat kehuneet. Jos kotimaiset kauppiaat laiskuuttaan tai negatiivisuuttaan eivät tartu näihin - on toinenkin tie. Amazonista näitä saa, ja kun tilaa melkein kolmen kilon paketin, saa imeskeltävää. Tuotteet tulevat todella kalliiksi, kun pitäähän tosifanin lähteä käymään myös paikan päällä Lincolnshiressä.

***

There is no place like Boston, Lincolnshire: its famous Stump, Taverner's tomb under that, the river, the sea, the chilly wind and incomparable Jakemans pastilles against that. The incomparable anis flavour is wonderful, the original is the best, but other products are also that old-fashioned stuff, nostalgic and perfect for soothing the angry throat! Long live Jakemans!

keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Fisherman's friends

Atlantin kalastus on muuttunut vuosikymmenien aikana teolliseksi. Ennen kalastajat taistelivat herooisesti merta vastaan heikolla kalustolla, henkensä kaupalla ja rakastivat elementtiä, josta sai kovalla työllä toimeentulon. Nyt kaikki on suurempaa ja kasvottomampaa, eikä välttämättä kaikkea tehdä niin vastuullisesti kuin turskapaketeissa annetaan ymmärtää. Henkilökohtaisesta vaarasta ollaan edetty kalastuksen köyhdyttäviin ympäristövaikutuksiin ja kapitalismin haittapuoliin.

Mielikuvissamme merikarhukalastajat suuntaavat merille väkevien pastillien voimalla: ne rauhoittavat ärtynyttä kurkkua ja poistavat raskaiden huvien jälkituoksuja. Olen ollut pitkään näiden kalastajille kehiteltyjen pastillien suurkuluttaja. Kuluttaisin niitä enemmänkin jos toteutuisi kaksi asiaa:

1) Miksi Fisherman's Friend suosii sokeritonta? En tajua tätä ollenkaan. Noissa on niin vähän sokeria että lihominen ei ole vaarana ja keinotekoiset makeutusaineet tuovat makuun väärän sävyn.

2) Lakritsiversiota (keltainen paketti, Aniseed) pitäisi olla saatavissa koko ajan. Se on tehty sokeriin. Sitä on välillä saanut Tokmannilta, jolloin hamstraan sitä. Sellaista kelpaa pitää öljykangastakin taskussa vilustumisoireiden varalta.

Kuvan satsi on tuotu Haaparannalta - valikoima on monipuolinen, mutta sokerilliset ja lakritsalliset loistivat poissaolollaan. Silti hunaja ja sitruuna versio ei ole paha. Nettisivuille kannattaa laittaa vetoomuksia.

***

Fishersman's Friends pastilles were developed to help brave fishermen to face the elements in their dangerous work. Nowadays, the introduction of so many sugar-free versions is no good: the taste is worse. They have excellent sugary Aniseed, but, alas, that is only rarely available in Finland.