torstai 31. elokuuta 2017

Maisemia ratin takaa 4: maisemassa

Ajamisessa on parasta tunne, että saa olla osa maisemaa. Sen tavoittaa kun on noussut dalen rinteitä pitkin ja taistellut pelkoja vastaan. Kun on kytkin rutisten noussut mäkiä ylös ja etsinyt oikeaa pykälää. Ylhäälle päästyään on mukava ajaa sivuun ja käydä vähän jalottelemassa. Katsoa maisemaa ja nauttia siitä, että saa taas kohta sukeltaa siihen ja antaa sen muuttua aivan erilaiseksi muutamassa hetkessä. Tiet kulkevat korkealla ja niistä on hienot näkymät, mutta myös laakson pohjalla ajaminen on hieno kokemus, jota ryydittävät korkeuserojen nopeat vaihtelut ja yllättävät mutkat. Jos auton ohjaus on tarkka ja moottorin teho on riittävä, maisemassa vaeltaminen auton kanssa on ikimuistoista.

Englanti on rikas nähtävyyksissään ja välimatkat ovat yllättävän lyhyitä. Yorkshiren ajaa päivässä helposti laidasta laitaan. Vaikkapa Ranskan Burgundiin tutustuminen tarkoittaa yllättävän pitkiä autoilutaipaleita. Lyhyet etäisyydet Englannissa tuottavat myönteisiä yllätyksiä, aikaa onkin piipahtamiseen kiinnostavan tuntuisiin kohteisiin, joihin ei ollut ajatellut menevänsä, tilamyymälöihin, johonkin kartanoon tutustumiseen, teehuoneeseen tai toritapahtumaan, jonka sattui huomaamaan ohi ajaessaan. Ampleworthin massiivinen koulu kiinnitti huomiotani kaukaa ja palasin sinne paluumatkalla, se oli kiinnostava paikka ja omenapiiras oli hyvää, heidän oluensa ja siiderinsä oli myös hyvin markkinoitua. Sternen kotitalo sattui reitin varrelle sopivasti ja Castle Howard käynti oli sekin spontaani, sopi ajan ja ilman puolesta hyvin. Autoillessa huomasin kuuntevani säätiedotukset tarkasti. Sitä en Suomessa juuri tee ja englantilaiset tiedotukset pitivät monesti hyvin paikkaansa ja auttoivat päivän ohjelman jäsentelyssä.

Eri vuodenaikojen maisemat, päivän liikenteen rytmierot jäävät mieleen, toreille tulo varhain kun vielä parkkipaikkoja on, ajaminen lehvästötunneleiden halki. Karttaa saa lukea maisemassakin aika paljon, hyvä nimimuisti ja suuntavaisto ovat tarpeen. On hieno tunne suunnistaa autolla hämärissä maisemassa, joka on edestakaisten matkojen myötä tullut tutuksi ja löytää perille oman tuntemuksen pohjalta aika kummallisiakin reittejä pitkin. Majapaikkaan ja virvoittavien juomien äärelle, antamaan päivän maisemien vilistä silmiensä edessä ennen nukahtamista.

***

Behind my steering-wheel: driving in landscape is a fantastic experience, roads are varied in England and distances short - one can drive across Yorkshire easily within one day, compared to Burgundy in France, this is country inviting to ad hoc visits and seeing curiosities. Some steep hills are a challenge to climb with car, but landscape from above really inspires everybody, vast views with stone barns and walls, but as well awarding is to drive in kettle valleys and admire views from below. After popping many places it is nice to be back in accommodation, unwind and enjoy refreshment before repeating the scenery before slumber.

Ei kommentteja: