lauantai 11. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 12 - Alston

Alston on Englannin korkeimmalle paikalle sijoittunut markkinakaupunki. Korkeus ei ole kovin kummoinen, 1000 jalkaa eli 300 metriä, eikä ”kaupungissa” ole kuin reilu 1000 asukasta. 

Miten ihmiset valitsevat paikkoja, joissa haluavat käydä? Kukaan kaverini ei ole kertonut minulle Alstonista - tietoni siitä ovat Russell Chamberlinin kirjasta The English Country Town, josta valokuva jäi mieleen. Kuvassa on eittämättä pienenpieni urbaani keskittymä keskellä syvää maaseutua. Sijainti kukkuloiden ympäröimänä henkii syrjäisyyttä, hiljaisuutta ja rauhaa - se voisi olla Giorgio Morandin asetelma, mutta kuvassa on myös jotain perusteellisen englantilaista. On vaikea sanoa, mistä sen huomaa - kuva on pastoraalinen juuri sillä tavalla, että se ei voi olla Sienan tai Dorgognen maisemista, vaan nimenomaan rauhallisen Cumbrian vieläkin rauhallisemmasta kolkasta. Alec Clifton-Taylor sanoisi epäröimättä, että erot huomaa liuskekivisistä kattolaatoista (slate).

Olen katsellut vuosien myötä tätä kuvaa usein. Se, etten ole paikassa käynyt, johtuu siitä, että sinne pitää mennä varta vasten. Lähistöllä ei oikeastaan ole paikkoja, joissa poikettaessa pistäytyisi samalla myös Alstonissa. Tällaisessa takamaan pikku paikassa on aina vaara, että kerran siellä käyneenä haluaa käydä siellä uudelleenkin - varmistamassa, että se on yhä siellä.

***

Alston is the last stop of my Christmas Calendar trip of unvisited places. This wonderful cover photo of Russell Chamberlin’s book has haunted me for years. What a lovely, pastoral-urban sight it is!

https://en.wikipedia.org/wiki/Alston,_Cumbria

https://www.amazon.co.uk/ENGLISH-COUNTRY-TOWN-NATIONAL-TRUST/dp/B000SHYFZ6

https://www.visitcumbria.com/evnp/alston/

perjantai 10. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 11 - Jarrow


Kalenterissani on toiseksi viimeisen käymättömän paikan vuoro. Kun karttaa katsoo, paikka ei ole niitä kaikkein hurmaavimpia. Se sijaitsee varsin proosallisessa ympäristössä keskellä telakka- ja teollisuusalueita. Jarrowin kirkko, Jarrow Hall ja Bede Museum ovat kuitenkin syvällä menneisyydessä, jokien varsilla ja meren läheisyydessä. Bede, lisänimeltään ”Venerable” eli kunnioitettava, on Englannin kirkkohistorian ja siinä sivussa myös historiankirjoituksen isä. Ajan hampaan nakertamat kirkot ovat aina kiintoisia ja Jarrow luostarinraunioineen pistää varmasti mielikuvituksen liikkeelle. Jarrow Hall pyrkii ennallistamaan aikoja sitten hävinneitä puusta ja oljesta tehtyjä asuin- ja talousrakennuksia. Tällaiset kokeellisen arkeologian paikat ovat kiinnostavia - oma kokemukseni pienistäkin museoista Englannissa on, että he tekevät parhaansa elävöittääkseen vierailua historiassa, myös pienimmille vieraille.

Jarrowin lähistöllä sijaitsee saman aikakauden Monkwearmouthin luostarikirkko, jossa myös on käytävä samalla reissulla.

***

Jarrow is for ancient church and monastery site, for Bede and for Jarrow Hall - a project of reconstructed buildings from those days. All surrounded by dockyards and industrial sites. 







torstai 9. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 10 - Stoke-on-Trent

Stoke-on-Trent on osa teollista vallankumousta ja myös jälkiteollista vaiheitta. Bone China on kääntynyt laadun takeesta kiinalaisomistuksen ikeeksi ja palautuksesta taas britti-osaamisen juurille. Tehtaan myymälään pitää päästä keramiikkaihanuuksien äärelle!

***

Stoke-on-Trent has seen glories of ”Bone China” and lower quality in ”Made in China” - so far production is back in the UK.

https://en.wikipedia.org/wiki/Middleport_Pottery

https://www.burleigh.co.uk/pages/visit-middleport-pottery

https://princes-foundation.org/practice/middleport-pottery

keskiviikko 8. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 9 - Shobdon


Olen melkein käynyt Shobdonissa. Se valikoitui jo vierailuohjelmaamme, mutta reissu oli niin intensiivinen, että kohde putosi suosiolla seuraavaan kertaan. Kartano on purettu ja sen vanha kirkko, mutta kirkkoharrastajat Alec Clifton-Taylorista Simon Jenkinsiin ovat olleet liikuttavan yksimielisiä, että Shobdonin ”uusi” kirkko kuuluu aika lyhyellekin listalle maan kiinnostavimpia rakennuksia. Kyseessä on lähes ristiriitaiselta vaikuttava esimerkki englantilaisesta rokokoosta - ulkoa kirkko on lähes karu, sisältä se hohtaa kakunkuorrutteen valkoisessa ja wedgewoodlaisessa sinisessä - kontrasti on varmasti paikan päällä hämmentävä. Pastellisävyistä tulevat mieleen kotoisat puukirkkomme hempeine värityksineen.

***


tiistai 7. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 8 - Constable Country

John Constable, maisemamaalari, oli Suffolkin poikia ja haki aiheensa varsin pieneltä alueelta kotiseudultaan. Tämä on sittemmin tullut tunnetuksi Constable Country-alueena. Dedhamin laakso ja sen kirkko, East Bergholt, Flatford, Stoke-by-Naylandin kirkko ovat tärkeitä kiintopisteitä. Olen kirjoittanut Constablesta blogiini ja olisi hienoa päästä näkemään hänen teostensa maisemallinen materiaali paikan päällä. Alimmasta linkistä pääsee turismisivuille, josta saa vinkkejä vaikka useamman päivän kiertomatkalle.

https://paxengland.blogspot.com/2017/05/john-constable-maalarin-luonto.html

***

John Constable, his own country, is familiar to all who admire his large canvases or small nature studies.

https://www.visitsuffolk.com/explore-constable-country-in-suffolk

maanantai 6. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 7 - Shrewsbury

Tämän suurehkon kaupungin tuntumassa olen ollut useasti, nähnyt kukkuloita ja Severn-joen kulkua. Pitäisi vain ottaa asiaksi käydä siellä - näkemässä virrat, sillat, korkeuserot ja vanhat, arvokkaat rakennukset. Se oli vanha Powys-kuningaskunnan keskus.

***

Shrewsbury should be visited!

https://en.wikipedia.org/wiki/Shrewsbury

Joulukalenteri 2021: luukku 6 - Holmfirth

Joissakin paikoissa sijainti on erinomaisen hieno, vaikka varsinaisesti mitään muita vetonauloja ei olisikaan. Tällaisessa kohteessa on kuitenkin aina muutama mieleenjäävä hieno rakennus, kauniita puita, teehuone ja pari ystävällistä ihmistä. Jälkimmäiset voivat antaa paikallisopastusta, humoristisia ohjeita (”Follow your nose!”), ihmetellä suomalaisia tai sotkea ministeriön kirkko-organisaatioon. Holmfirthin nimessä on pohjoismaisia kaikuja viikinkivaikutuksesta. The Last of Summer Wine - tv-sarja (Suomeksi esitetty nimellä ”Vielä virtaa”), jota en tunne, on filmattu täällä. Kuva kattilanpohjalla olevasta kylästä on aina vakuuttava. Kettlewell ja Whitby nyt tulevat ensimmäisenä mieleen ja Rievaulx.

***

Village location in a bottom of valley is always quite impressive. I think Holmfirth makes no exception.

https://en.wikipedia.org/wiki/Holmfirth

sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 5- Patrington

The Queen of Holderness lempinimellä tunnettu Patringtonin kirkko on saanut kirkko-oppaissa paljon kehuja. Kyläpahainen on kaukana koilliskulmassa, meren tuntumassa. Sinne pitää lähteä vartavasten. Lähellä on kyllä myös Beverley, jossa on paljon nähtävää. Jos ja kun Patringtoniin päädyn, luulen, että helposti havaittavaan, korkeaan rakennukseen tutustumisen jälkeen seuraa lyhyt silmäys yhteisöön, satunnainen kohtaaminen jonkun paikallisen kanssa, lounas tai kahvittelu. Kirkkobongauksissa historia on lähellä senkin vuoksi, että hautausmailla voi miettiä hiljaisen oloisen paikan olemusta ja sen menneitä asukkeja.

***

Patrington, so remotely situated, is famous for its magnificent crowned church! 

https://en.wikipedia.org/wiki/Patrington