lauantai 4. huhtikuuta 2020

To Daffodils - Sananen narsisseista


Ala-asteen englanninkirjasta jäi mieleeni kuva englantilaisen kaupungin puistosta, jota varhaiskevään narsissit juhlistavat. Ihmettelin, miten mieto voi ilmasto olla, että tuo on mahdollista. Tänä keväänä, vaimoni puutarhassa, tein  narsisseista havainnon, että ne kestävät jopa pakkasta. En tiedä, miten kasvi rakentaa sellaisen kestävyyden. 

Ajattelin, että on olemassa englantilainen runo narsisseista. Kaivoin sen esiin - se oli vanhempi kuin luulin, tekijänä Robert Herrick, runo on syntynyt 1600-luvulla. Teksti sopii hyvin tähän päivään - se on pysäyttävä. Daffodil on kauniimpi sana kuin suomen narsissi. Muistin samalla, että runo on suomennettu Aale Tynnin kokoelmaan Tuhat laulujen vuotta. 

Huomasin, että runoa on tietysti analysoitu kauheasti. Turhaan, koska se toimii ja soi. Nauttikaa.

***

Daffodils are remarkable - they flower also after night with some minus grades. The famous, old poem about them is very up-to date. Enjoy!

perjantai 3. huhtikuuta 2020

Mulligatawny-keitto


Ensimmäisillä Englannin-reissuillani intialainen ruoka edusti vielä eksotiikkaa. Raahasin hieman umpimähkäisesti ruokapurkkeja Suomeen ja yritin keitellä niistä mahdollisimman paljon alkuperäisen oloista tekelettä. Varsinkin erilaisiin pikkelseihin sain pysyvän kiinnostuksen. Yksi ruokalaji, johon alunperin tutustuin tölkkitavarana oli Mulligatawny-keitto. Tölkkikeitto lämmitti mukavasti sisuskaluja majapaikassa vaatimattomasti kokattunakin viileän päivän reissujen jälkeen. 

Mulligatawny on vanhimpia Englannissa harrastettuja intialaisperäisiä ruokia. ”Pippurivetenä” tunnettu keitto on tietenkin tulista, se on värikästä - maun ja kasviksien mukaan hieman erilaista - ja varmasti hyvä flunssalääke. Mausteet ovat tuhdit. Keittoa saa Britanniassa myös valmiina marketeista. Suomessa soisi myös valmistuorekeittojen valikoiman laajentuvan.

Keiton alkuperää on selostettuna wikipediassa.

Suomenkielinen ohje löytyy mm. K-ryhmän sivuilta

Ja Lontooksi BBC:n palvelusta ja puhtaana kasvisversiona

Tämän kanssa sopivat myös Walesin lämpimät voileivät, joiden ohje on toisessa blogikirjoituksessani. 

***

Mulligatawny soup was one of the first exotic meals I met in England. This originally Tamil soup, ”pepper water” is particularly good in these time of flu.

maanantai 30. maaliskuuta 2020

DOM!

Photo:Reuters

Dominic Cummings on Englannin politiikan kiinnostavimpia hahmoja. Jos henkilö on jäänyt epäselväksi, tämän pääministeri Johnsonin erityisavustajan saavutuksiin Brexit-elokuva on hyvä johdatus. Se on vielä kuusi päivää saatavissa Yle Areenassa. Kannattaa katsoa, koska se antaa hyvän johdannon Cummingsin kiisteltyyn persoonaan. Toisaalta siinä näkyy vahvasti omaa asialistaansa ajava älykkö, jota korpeaa perinteisten politiikan harjoittajien jähmeys - fyysinen ja henkinen. Elokuvassa näkyy myös, miten hän oli moottorina Brexit-prosessissa hyödyntämällä kovaa dataa ja pehmeää tunnetta - näiden yhdistämisen tapa on jotain uudenlaista - ja nykymenon ymmärtämiseksi filmi kannattaa ehdottomasti katsoa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/01/04/brexit-temppu-ja-miten-se-tehtiin-benedict-cumberbatch-eu-eron-kummisetana

Cummingsista on kirjoitettu paljon, mutta häntä ei ole kovin helppoa määritellä. Yksi yritys melkein myytin tasolle nousseen henkilön kuvaukseksi on BBC:n tekemä.
https://www.bbc.co.uk/news/extra/09jpSjVUpQ/dominic_cummings_battle_for_downing_street

Itse voisin tietysti kaukaa hakea yhteyksiä vaikka kuninkaan neuvonantaja Thomas Cromwellista tai jostain Shakespearen hahmosta. Esikuvia voi myös halutessaan hakea Tolstoilta tai Dostojevskiltä - asia ei ole kaukaa haettu, Cummings on tuntenut Venäjän hallintoa ja kulttuuria hyvin, vietettyään kolme vuotta 1990-luvulla Venäjällä. Hänen suhteensa Venäjään oli esillä Parlamenttivaalien yhteydessä.

Parhaillaan menossa olevassa Koronakriisissä Cummings on myös ollut vahvasti esillä. Tyypillisesti rooli vaikuttaa vahvalta, mutta myös moniselitteiseltä. Yhden huhun mukaan hän vähätteli kriisiä aluksi muutaman vanhuksen kuolemaan johtavana flunssana ja viivästytti hallituksen reagointia. Toisen, vastakkaisen huhun mukaan, Cummings oli ratkaiseva tekijä, joka käänsi Johnsonin rajoitteiden taakse epidemian edetessä. Kummatkin huhut voivat pitää paikkansa nopeasti tilanteita analysoivan Cummingsin käänteissä.

Älykäs, lukenut sarkastikko ei epäröi heittää asioita toimittajien naamalle heidän tasolleen viritettynä.   Cummingsin vastausta toimittajan kysymyksiin hallituksen resurssien kohdentamisista tai ministerien vaihdoista voi pitää briljanttina tai lapsellisen röyhkeänä - joka tapauksessa vauhtia haetaan lastenohjelmasta ja lastenkamarin riimittelystä. Tämä on aika ennennäkemätöntä.
https://t.co/2nw0PAZiV7?ssr=true
Joillekin konservatiiveille on nieleskelemistä myös Cummingsin kauluspaitoja ja collageasuja yhdistelevässä vaateparressa - onhan se outoa, mutta perinteinen Englanti voi järkkyä myös tällaisista kysymyksistä...

On mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan Whitehall kestää Cummingsia tai, henkilön erikoisuutta alleviivaten, kuinka kauan Cummings kestää Whitehallia. Johnson on tarvinnut hänen harvinaista päättäväistä varmuuttaan ja kykyään viedä asioita eteenpäin vaikka riskillä ja pikkuasioista piittaamatta. Tiukassa paikassa hän voi olla pätevä syntipukki, mutta voi myös avata suutaan kiusallisella tavalla monen henkilön kannalta. Poliittista vastuuta äänestäjille hänen ei tarvitse kantaa,  koska hän ei ole tullut valtaan vaalien kautta.

Minään kovin salaisena, vallan ytimessä olevana harmaana eminenssihahmona Cummingsia ei voi silti pitää. Hänen oma bloginsa on avointa luettavaa kaikille. Taas ristiriitaisesti, sitä ei ole päivitetty tammikuun 2020 jälkeen. Luettavaa silti on, vaikka kuinka paljon:
https://dominiccummings.com/

”The night time is the right time to fight crime – I can’t think of a rhyme.”
-PJ Masks & Dominic Cummings

***

Everybody in UK knows who DOM is - in Finland, we are not so familiar with his name and person. What is clear: he is a person of intelligence, arrogance and determinance to go on with many things in  politics. However, he is quite difficult person to understand from traditional, political point of view. Another question is how long Whitehall will tolerate his services, or should I ask how long Cummings will tolerate Whitehall?