maanantai 11. maaliskuuta 2019

Turhaan unohdettu Iris Murdoch

Source:Wikipedia. Iris Murdoch.

Narisin taannoin Rikhardinkadun kirjaston British Collectionin hajoittamista. Sirpaleita kokoelmasta löytyi kuitenkin eri puolilta taloa, kaunokirjallisuuden puolella huomio kiinnittyi englantilaiseen laitokseen kootuista teoksista, kirjailijana Iris Murdoch.

Kun etsin Murdochin teoksia tutustuakseni häneen, suomennoksia oli yllättävän vaikea löytää. Häntä on suomennettu jo 1960-luvulla ja tasaisesti pitkin seuraavia vuosikymmeniä. Teokset ovat nykyaikaisilta lukijoilta hieman unohtuneet. Löysin Murdochin elämänkumppanin John Bayleyn teoksen Elegia Iirikselle, jossa hän kertoo heidän tarinansa, lämmöllä ja tunkkaisuudella, tuoden esille elämän Iriksen kanssa myös tämän sairastaessa vaikeaa muistisairauttaan. Teos on koruttomalla tavalla kaunis.

Huomasin, että Murdochia löytyy yllättäen divareita paremmin kierrätyskirjoista. Sieltä mukaani lähti Hyvä oppilas - The Good Apprentice. Hyvä on tässä vahvasti filosofinen käsite, Murdoch oli kirjailijan uransa rinnalla myös filosofi ja on tehnyt pätevänoloisen tutkielman Metaphysics as a Guide to Morals.

Aloitin Hyvä oppilas-romaanin aivan äskettäin. Kirjan aloitusluku ja sitä seuraava luku ovat yksinkertaisesti vaikuttavimmat romaanin avausluvut, mitä olen lukenut. Nuori mies antaa pilanpäiten ystävälleen huumetta leivän välissä. Ystävä lähtee ilmeisen hyvälle tripille, nuori mies saa soiton tapaamaltaan naiselta ja viettää tämän kanssa viihdyttävän illan. Kun hän palaa asunnolleen, ystävä on huumehöyryissään hypännyt ikkunasta ja kuollut. Tästä alkaa nuoren miehen henkilökohtainen helvetti, joka syyllisyydeltään on punaisella jo ilman ystävän surevalta äidiltä saatua kirjettä, jossa hänet kirotaan moninkertaisesti. Näistä asetelmista alkaa sovituksen etsiminen. Kirjan paksuudesta päätellen prosessi on vaiheikas.

Murdoch kuvaa asetelman vastaansanomattomasti. Tekstin koukuttavuudesta puhuminen on latteaa, Murdoch rekonstruoi tilanteet ja tunnot niin, että tunsin itsekin olevani kauhuissani nuoren miehen - Edwardin - ahdistuksesta. Kirjasta on perusteellisempi ja pätevä esittely Luetut, lukemattomat blogissa

Kirjallisuuttamme vaivaa ylitarjonta, kaikkeen ei ole aikaa, ei Päätalon Iijoki-sarjaankaan. Olen onnellinen, että löysin Hyvä oppilas-romaanin. Se vaikuttaa juuri siltä teokselta, jonka kautta Iris Murdoch tarttuu unohduksen tuolta puolen lukijaan kiinni, hyvällä otteella.

***

Iris Murdoch is quite forgotten writer in Finland, many of her books have been translated some time ago, and perhaps the younger generation has not yet found the author, who suffered from Alzheimer’s disease in her late life. In my opinion, there is no reason for forgetting her: judged by her The Good Apprentice, she had an extraordinary ability to set a problem that thrills the reader and courage her/her into her world, with complicated moral problems, written in very clear and structured style.