tiistai 28. heinäkuuta 2020

Brothers in Sports, Part 2: Gary Lineker and Paul ”Gazza” Gascoigne

Gazza and Gary © BT 2020

Kasvoin jalkapallokentän laidalla. Olen ollut maalivahti, toppari, keskikenttämies, hyökkääjä ja liberonakin olen pelannut, muistaakseni myös lentävänä maalivahtina. Pelissä oppi tuntemaan naapuripoikien luonnetta ja erilaisia rooleja pelissä, usein fyysisten ominaisuuksien mukaan määräytyvinä. Jalkapallo on hieno laji. Pelaamiseni muuttui varovaisemmaksi seiskaluokalla, kun sain silmälasit. Jalkapallo on minulle nostalgiaa ja se on nykyisin lähes ainoa urheilulaji, jota seuraan jonkinlaisella mielenkiinnolla. 

Suhteeni englantilaiseen jalkapalloon kuitenkin jollain tasolla kuoli kesällä 1990. Englanti jäi MM-kisoissa välieriin häviten Saksalle. Peli oli erittäin hieno ja jännittävä, muistan sen yhä elävästi suurena otteluna, joka tuotti täydellisen, lähes traumatisoivan pettymyksen. 

”Football is a simple game. Twenty-two men chase a ball for 90 minutes and at the end, Germany always wins.” Gary Linekerin sanat summaavat silloiset tunnot täydellisesti. Lineker oli hyökkääjänä juuri niin shakaalimainen kuin kuuluu ollakin. Ihailin hänen suoraviivaisuuttaan: jalkapallo on yksinkertainen peli ja hyökkääjän tehtävä on tehdä maaleja. Nykyjalkapallossa tämä unohtuu helposti: vuoden 1990 kisat olivat jo pelottavan vähämaaliset. Sittemmin olemme nähneet Kreikan ja Espanjan, jotka tekivät puolustamisesta taidetta. Sellainen tuhoaa totaalisen jalkapalloilun. 

Linekerin pelaaminen oli ahneudestaan huolimatta sulavan kaunista ja hän edusti tyyppiä, joka on aina lähellä sydäntäni eri joukkueissa. Sitä, joka raataa ja juoksee koko joukkueen puolesta. Siis hyvin päinvastainen kuin joku älyllinen Michel Platini, joka laskelmoi aina, kannattaako palloa tavoitella. Lineker ei saanut maajoukkueurallaan yhtään varoitusta tai ulosajoa. Todellinen herrasmies siis: ehkä liikaakin, hän on pelaajamaineeltaan hieman aliarvostettu.

Mukavan miehen maine on vienyt sittemmin Linekerin tv-kommentaattoriksi, kuinkas muuten. Ja kuten meikäläisetkin mukavan maineessa olevat urheilijat, myöskään Lineker ei ole malttanut pysyä lestissään, vaan on puuttunut politiikkaankin jotenkin teemuselännemäisesti. Mikäs siinä, mutta teot kentällä ovat varsinaisesti niitä, joista jalkapalloilijat pitäisi muistaa.

Jonathan Agnew to Gary Lineker: 'Keep your political views private' http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-46565154

Ei noin, Gary! Vaan näin:

Inhoan lempinimiä, mutta Paul Gascoignen kohdalla teen poikkeuksen. Keskikenttäpelaaja, hyökkäyksiin suuntautunut Gazza oli kentällä ilmiö, luonnonvoima. Kun Lineker oli maajoukkueen vastuullinen virkamies, joka väsymättä kantoi vastuuta, Gazza oli taiteilija, joka sytytti koko joukkueen liekkeihin osaamisellaan - ei, vaan nerokkuudellaan! 

Vuoden 1990 Saksa-ottelussa Gazza puhkesi kyyneliin tajuttuaan varoituksen johdosta joutuvansa pois seuraavasta pelistä. Isänmaalliset kyyneleet viimeistään tekivät hänestä suursuosikin. Gazza on ollut Englannin mattinykänen, jonka huuruiset hetket ovat toteuttaneet riskejä ja tuoneet värikkäitä käänteitä - jo pelaajauran aikana.

Jos olet jalkapalloilun ystävä, sinun on mahdotonta olla liikuttumatta Gazzan parhaiden hetkien koosteesta. Mies on jässikkä härkä, joka liikkuu räjähtävän nopeasti ja kevyesti. Hän menee läpi valtavalla itseluottamuksella, keijukaismaisen herkästi ja päämäärätietoisen fyysisesti. Pelaaminen suuntautuu suoraviivaisesti kohti vastustajan maalia: jos omaa vetopaikkaa ei tule, on vapauttavan syötön aika. Gazzan tapaisen pelaajan olemassaolo antaa selityksen, miksi niin monet miehet istuvat ja tuijottavat ruutua. He odottavat, että pelissä tapahtuu jokin ihmeellinen käänne, kuin vain jalkapallossa voi tapahtua: he odottavat, että yksi mies lumoaa heidät ihmeenomaisilla oivalluksillaan, höyhenenkeveällä taituruudellaan ja painaa koko massallaan läpi puolustuksesta. Nykyaikana he usein pettyvät, mutta kun he sulkevat huokaisten silmänsä, he näkevät Gazzan rynnistävän maalia kohti pallon kanssa.

Tässä ollaan vain asian ytimessä:

Kiitos Gary ja Gazza - oli hienoa seurata teitä kentällä!

***

My latter part of great duos in sports - two great English football players - Gary and Gazza. I grew up by the football field, playing there in many roles and I highly appreciate these two heros of green fields. Gary was a reliable civil servant, working for a team, but Gazza was an artist, who inspired everybody with his attitude and tricks. Thank you, both! Football has never been the same after you!


maanantai 27. heinäkuuta 2020

Brothers in Sports, Part 1: Sebastian Coe and Steve Ovett

Daily Mail 18 Feb 2010

Minkä haamumailerin maailma minussa on menettänytkään! Ala-asteella jouduin jossain vaiheessa juoksukärpäsen puraisemaksi. Kotikorttelin kiertäminen oli reilu ratakierros, 640 m. Kun sen kiersi kahdesti ja otti loppumäessä kovan kirin, tunsi olevansa ainakin jonkinlainen keskimatkan juoksija. Kirissä sai veren maun suuhun ja tajusi myös jotain olennaista näistä hyvin taktisista juoksumatkoista. 

En ymmärrä, miksi tilanne oli niin, että juuri Englantiin oli siunaantunut hienoja mailereita - tuolle oudolle matkalle, jota en ole itse asiassa koskaan juossut tarkasti mitattuna. Ovatko saaren kosteat olot ihanteelliset, kouliiko fyysinen ja henkinen ympäristö nopeita, mutta sitkeitä tyyppejä? Joka tapauksessa Sebastian Coe ja Steve Ovett olivat huippuja. He olivat myyttinen taistelijapari, jotka välttivät toisiaan, mutta vuorottelivat ennätystensä murskaamisessa. 

Coe oli sliipatun kohtelias, mukavan oloinen kaveri, jossa oli huippu-urheilijaksi yllättävästi pehmeyttä. Hän oli hyvistä oloista. Steve Ovett oli paljon demonisemman oloinen kaveri lyhyine hiuksineen ja ironisine ilmeineen, hänessä saattoi nähdä kovan harjoittelun ja alhaisen syntyperän tuomaa katkeruutta: hän tuntui säteilevän taktista älykkyyttä. Molemmat olivat huippukuntoisia ravaamaan rataa ympäri ajokoirien tavoin. En oikein osannut asettua kummankaan puolelle, molemmat olivat minusta hienoja juoksijoita, joita oli mukava seurata.

Titaanien kohtaaminen tapahtui Moskovan olympialaisissa 1980. Iso-Britannia boikotoi kisoja useassa lajissa, mutta yleisurheilijoita saatiin paikalle. Ensimmäiseksi juostiin 800 m. Finaalissa kumpikaan britti ei häikäissyt taktiikallaan, asemat olivat pitkään huonoja, kunnes Ovett lopulta nousi piikkipaikalle, pitäen aseman maaliin saakka. Pussiasemaan jumittanut Coe joutui kirillään poimimaan kilpailijat yksitellen - kaikki muut, paitsi Ovettin. 

Revanssi tuli Ovettin päämatkalla, 1500 metrillä. Coe vältti pussin juoksemalla kärjen tuntumassa koko matkan. Ovett väijyi hänen kantapäillään. Coe iski kirivaihteen päälle ja otti kärkipaikan. Ovett vastasi hänen takanaan. Kypsyttääkö hän Coen toistamiseen ja rynnii lopussa ohi? Ei: Coe pisteli kuin vimmattu pakoon ja hyydytti Ovettin. Maaliviivalla Ovett on lannistettu ja Coe ei meinaa uskoa, että etumatka riitti kuin riittikin maaliin saakka. 

Herrat ovat yhä hengissä ja aika hyväkuntoisiakin. Persoonat olivat erilaisia, mutta tietysti lehdistö objektiiviseen tapaansa kärjisti eroja. Syytä olikin: aika oli Englannin mailereiden kulta-aikaa. Maailmanennätykset ovat sittemmin karanneet Pohjois-Afrikan maiden juoksumahteihin, mutta Coe pitää vielä 800 m maailmantilaston 3. sijaa ajalla 1.41.73. Oli se kova vuonna 1981 ja on yhä!


***

Sebastien Coe and Steve Ovett - the Golden Generation of British Mailers! The fight of the titans in the 1980 Olympic Games - in mens 800 m and 1500 m - were classics and highlights for me as well. Their running made me running around my quartier, to better appreciate their tactical genius and ability to keep so murderous speed. They were very different persons, both absolutely talented and the press made most of tension between two great sportsmen.