torstai 17. lokakuuta 2019

Pisin päivä

Otsikko on Normandian maihinnoususta, jossa kurdit eivät Trumpin mukaan tehneet tarpeeksi. Tänään kuitenkin tapahtui paljon - punta vs euro käppyrä kertoo, miten kurssit aluksi jopa laskivat hieman eilisestä. Sitten tuli ilmoitus, jota markkinat olivat jo pari päivää ounastelleet myönteisin odotuksin nousujohtoisesti, sopimus Brexitistä on syntynyt. Punta nousi ja toivottavasti moni britti ehti vaihtaa lomavaluuttaa - alas tultiin nopeasti, kun kävi ilmeiseksi, ettei sopimus - jonka kirjallista versiota ei pitkään näkynyt ollenkaan - ole sen kummemmin parlamentin hyväksyttävissä, kuin edellisetkään sopimukset. Punta hiipui taas alaspäin ja odotamme nyt lauantain parlamenttikäsittelyä. Siitä tulee jännitysnäytelmä.

***

The Longest Day 17 October 2019 - the news of the Brexit deal took the pound up - hope some vacation- planners had some opportunities to avail it - before the Parliamentry troubles took it down again. We look for the next chapter of drama in Saturday - the House of Commons!

Source: BBC News

sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Kelluvat valuutat!

Punta on historiansa aikana ollut korkeammassakin kurssissa suhteessa maamme valuuttaan: en muista, että kurssi sinänsä olisi matkustamistani koskaan hillinnyt. Jos Englantiin pitää päästä, sinne pitää päästä. Aikanaan maamme korkeahko hintataso kompensoi matkakassan epäedullista vaihtokurssia, jos yhdellä kymmenmarkkasella oli saanut vaivaisen punnan ja vähän pencejä päälle. Parhaimmillaan tietysti sai dramaattisesti enemmän - punnan päälle lähes puolikkaan lisäksi samalla Paasikivellä.

Viisikko-kirjassa puhuttiin puolikruunusesta, jota ihmettelin. En edelleenkään tajua vanhaa shillinki-järjestelmää. Puolikruununen on tietysti kaksi shillinkiä ja kuusi penniä päälle. Jos joku ihmettelee, mistä on kysymys, niin punnan kahdeksasosa ehkä vie lähemmäs ymmärrystä. Ehkä saaren ulkopuolisen asukin kannalta oli selkeää, että kymmenjärjestelmään siirryttiin ja puolikruununen siirtyi kolikkona käyttötaloudesta historiaan. Rahanuudistus tuli voimaan koko laajuudessaan 15.2.1971.

Otetaan kuitenkin vielä kertauksena:

Yksi shillinki = 1/20 puntaa = 12 penniä
Eli yksi punta = 20 shillinkiä, joista jokainen on 12 penniä = 240 penniä
Ymmärsivätkö nyt kaikki?
Lisätiedot Decimal Day:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Decimal_Day

Itselläni puntamääräinen lasku erääntyy kiehtovasti 1.11.2019. Meneekö silloin maksuni jo Unionin ulkopuolelle? Ja mikä onkaan tuon päivän kurssi? Ensi viikon neuvottelut ovat varmasti ratkaisevassa roolissa. Lopputulos on yksittäisen kuluttajan kannalta voittoa tai tappiota - yhdentekevää - kaiken voitetun voi hävitä myöhemmissä ratkaisuissa ja häviön päälle voi hävitä lisää. Tärkeämpää on kokonaisratkaisu ja toivottavasti poliittisen stabiliteetin lisääntyminen, joka palvelee lopulta kaikkea ja kaikenlaisia ratkaisuja. Onnea poliitikot ratkaisuihinne!

***

History of the pound is so complicated, up and down it has went, and even transferred from shillings to decimal system. I wonder where its course will lead us next week - gain or lose, it is not as important than bigger political stability - good luck Boris Johnson and the EU negotiators! Thumbs are up for you - whatever the result will be!