lauantai 14. joulukuuta 2019

Mistletoe thief - Mistelivarkaissa


Misteli, tuo Asterixista tuttu druidien kasvi, kelttien arvostama, on teknisesti päällyskasvi, epifyytti, joka on saanut mytologiassa sijansa myös joulun vietossa. Niitähän näkyy Englannissa kaikkialla, Suomessa kanta ilmeisesti laajenee Ruissalosta käsin. Mistelin poiminta ei ole kovin helppoa, ne tarttuvat isäntäkasviin korkealla, mutta hyvällä tuurilla koristeellisen, valkomarjaisen kasvin löytää risukostakin. Kasvi on yllättävän puumainen kookkaana, runko on joitakin senttejä paksu ja lehdet ovat tosiaan kuin varvaspari, josta kasvi on saanut englanninkielisen nimensäkin. Näyttävä myös lähemmin tarkasteltuna!

***

Mistletoe - the honour plant of druids and Celts. In England, it is seen everywhere, but there is possibility that some stock will also thrive in Finland - first spotted some years ago in Ruissalo. It is surprisingly beautiful, with white berries and green pair of toe-leaves.

perjantai 13. joulukuuta 2019

UK Elections - Results 2019

”Scotland is a different country” sanoi lehden otsikko. Vaalitulos on varsin selvä Englannissa: Labour otti takkiin ja Konservatiivit valtasivat kauan sitten menetettyjä alueita. Selvää on, että Johnson saa tältä pohjalta hallituksen helposti - Hung Parliament, heikko enemmistö, ei ollut lähelläkään - liittolaisia ei tarvitse hakea.

Siinä onkin juuri vaalien iso asia ja uutinen - Skottien itsenäisyyshanke sai taas vettä myllyynsä. Vanha maa on yhtenäinen ja eroaa emämaasta nyt poliittisesti melkoisesti. Vastakkainasettelu pohjoisessa Skottien ja Johnsonistien välillä on tosiasia. Miten keskustelut itsenäisyydestä ja irtautumisesta nyt jatkuvat? Puhetta tulee varmasti olemaan ja Johnsonille paineita saada irtautumissopimus nopeasti aikaiseksi. Vaalihuuma haihtuu nopeasti todellisuuden kentillä. Nykytilannetta voi testata tässä.

Vanha Whig-jyrä Corbyn teki lopulta selvän poliittisen linjauksen: vaalit olivat hänen osalta tässä. Puolueensa kannalta selkeyden hetki tuli liian myöhään. Mutta oli yllätys itselleni, että hän sinnitteli näinkin pitkään. Parlamenttiväittelyissä hän oli kyllä ärhäkkä, mutta jollain tavalla takakireä ja siipi maassa. Sillä asenteella ei vaaleja voiteta.

***

Congrats Boris Johnson! Congrats Scotland! We are amused to see what happens next!

tiistai 10. joulukuuta 2019

UK Elections 2019

Vaalit lähestyvät ja kaikki on mahdollista. Vanhat pääministerit Blair ja Major juoksevat takaisin politiikan areenalle haastamaan nykyisiä toimijoita. Varmaa on, että perjantaina ei olla varmasti tämän selkeämmässä tilassa, tulos tiedetään, mutta mihin se johtaa?

Olen kysellyt paljon tapaamiltani ihmisiltä tilanteesta. Yksi saksalaisperäinen UK asukki sanoi hakevansa Brexitin toteutuessa Saksan kansalaisuutta - hänen vaimonsa ja lapsensa hakevat Irlannin kansalaisuutta. Jos Brexit peruuntuu, monenlaista sotkua on siitäkin luvassa.

Omassa työssäni ajattelen, että Britannian pitää määritellä toimintansa uudelleen myös muissa kansainvälisissä organisaatioissa. EU:n suhteen sillä on häirikön rooli ehkä pysyvästi ja muualla pitäisi pystyä rakentavampaan otteeseen. Saari on kuitenkin niin pieni, ettei loistavaan eristäytymiseen ole varaa!

Kuva on minusta hyvä: poliittinen sanavarasto on Brexitissä niin kulunutta, että synonyymit ovat tarpeen!

***

All the best to the UK elections - Brexit or not - UK should be activate its role in other international organisations - in EU, the building and constructive time is over for Britain. In Brexit process, the political vocabulary is so worn that we need to be reminded of various synonyms out there!