Hamlet arveli Tanskanmaassa olevan jotain mätää - sieltä on kuitenkin tullut paljon hyvää. Yksi esimerkki hyviksistä on Michala Petri, joka levytti kuvani levyn, jolle myöhemmässä laitoksessa on annettu osuvampi nimi The English Recorder Concertos. Sillä nämä neljä konserttoa ovat englantilaisia, myös Händelin konsertto.
Emme tiedä William Babellista paljon. Hän oli monipuolinen musiikkimies, joka heitti henkensä jotenkin huonoa elämää vietellen, ilmeisesti juopottelun merkeissä. Tämä poismeno tapahtui 33-vuotiaana vuonna 1723. Hänen levyjään ei kauheasti liiku markkinoilla, itse törmäsin hänen konserttoonsa juuri ihastuttavan Petrin johdattamana. Konsertto kestää alle seitsemän minuuttia - siihen mahtuu reunoilla kaksi nopeaa, iloista osaa, jotka vilahtavat Petriltä kuin ajatus ja hurmaavan tunnelmoiva hidas osa siinä välissä. Tämän musiikin tahtiin kelpaa nauttia elokuun lämpimästä illasta. Netistä löytyi vain avausosa, mutta koko levy kannattaa laittaa samantien tilaukseen.
Joka pitää Vivaldista, ilman muuta arvaisi tämän konserton italialaiseksi. Se on melodinen ja kauniisti konsertoiva, siinä on englantilaista henkevyyttä ja terävää huumoria. Hitaassa osassa voi kuunnella pastoraalisia tunnelmia ja miettiä maiseman vihreyttä.
Samalla levyllä on Gordon Jacobin konsertto, se on uusklassista nykymusiikkia, jonka kuuntelee mielikseen. Jacob oli myös monipuolinen muusikko, joka tunsi puhaltimet hyvin ja teki orkestrointiyhteistyötä mm. Holstin ja Vaughan-Williamsin kanssa. Petri on muusikkona harvinainen: hän ei ole tyytynyt palauttamaan barokkiaikana suositun soittimensa arvostusta, vaan on pyrkinyt myös laajentamaan soittimensa repertuaaria, hänelle on omistettu paljon nykysävellyksiä. Hän on soittimensa vaivaton taituri ja nokkahuilun ääni on hänellä pelkkää hermoauvoa. Tässä on samaa luonnollisuutta kuin hyvinhoidetussa englantilaisessa puutarhassa.
***
Michala Petri has recorded fine selection of English Recorder Suites - one of the fine concerto by William Babell - he was a most talentent musician, but alas too soon a lost lad as well, in 33 years in 1723. The concerto has two quicksilver movements and in the center, there is an English melancholic, tender slow movement - such a fine music for a warm August evening. In the same cd, the Concerto by Gordon Jacob is modern, but no less enjoyable. His talents were considerable in orchestration and he knew the wind instruments so well. In the next update, something more about Mr Babell.
perjantai 3. elokuuta 2018
sunnuntai 29. heinäkuuta 2018
Kuningattaren ruumis, hassut lasit ja vierivien pallojen lumo
Source: Brulimar, Taylor spectacles
Lovejoyn jaksossa "The color of Mary" pelin varhainen historia on esitetty. Verka kuvaa nurmea, jolla pelataan vieläkin lähtökohtapeliä krokettia - pöydällä oli alunperin portteja, palloja ja mailoja, pussit ja niiden suut korvasivat portit ja mailat yksinkertaistuivat. Pöydän verka oli vanutettua hienoa villakangasta, joka oli luvanvaraista ja jolla vuorattiin myös neuvotteluhuoneiden pöytiä ja josta tehtiin virkapukuja. Paras verka tehtiin Englannissa Worcesterissa, Welsh borderin lampaitten villasta. Kun Skotlannin kuningatar Maria Stuart mestattiin, hänen ruumiinsa käärittiin hänen biljardipöytänsä verkaan. Pelin ääressä hän on voinut miettiä siirtojaan, jotka osoittautuivat kohtalokkaiksi, eikä mahtavin vastapelaaja koskaan edes vaivautunut pöydän ääreen.
Lovejoyn jaksossa vilahtaa kärsivällisyyden ja englantilaisen huumorintajun ruumiillistuma Dennis Taylor, snookerin maailmanmestari. Myöhemmin hän on keskittynyt taitolyönteihin ja omaan hersyvään huumoriinsa - hänen yhden miehen show'nsa ovat suosittuja. Pääpaino tuntuu olevan vitsien kerronnassa ja pallotemput sivujuonne. Rakastan hänen legendaarisia silmälasejaan - tuollainen mies ei voi ottaa itseään turhan vakavasti. Elämähän on joka tapauksessa tragedia, joten synkistely on turhaa. Lasien taustalla on heikko näkö, jota piti korjata laseilla - rajoite ei estänyt häntä nousemasta käden ja silmän äärimmäisen hiottua yhteistyötä vaativan lajin huipulle. Denniksessa on jotain hyvin englantilaista, hän on yhtäaikaa kaikkien omaisuutta ja kaikkien kaveri, nostaa hymyn huulille ja samaan aikaan hän on aivan uskomattoman etäinen ja tavoittamaton, pelkkää savua ja peilejä. Pallojen kolina on lopulta vain past time, ajanvietettä, mutta kuluuhan se aika noinkin. Vihreän veran, jolla pallot vaimeasti vierivät, ääressä keskustelu on tarpeetonta, se on helposti pelkkää uhoa, mutta musiikin kuuntelu sopii siihen hyvin, oikein valittuna se tuskin haittaa keskittymistä peliin.
***
Billiard - body of Queen Mary of Scots wrapped in the best green cloth, the broadcloth of her biliard table - best made in Worcester from the Welsh border area materials, the incomparable Dennis Taylor with his legendary, magic, humorous pair of glasses - his jokes and tricks with balls - a very English person, relaxed, yet with loads of long-span concentration. The game itself, in its many variations is stupid by its surface, but it asks for patience - and hours of silent meditation at the green square, mostly in the company of some serious males.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)