lauantai 26. marraskuuta 2022

Christmas Calendar Cars of England 10: Range Rover

Pikkuserkkumme saivat nauttia jatkuvasti Manor House Landlord-tasoisista Range Roverin kyydeistä - minä pääsin mukaan muistaakseni vain kerran. ”Range” oli sisältä tilava, mutta myös sisustukseltaan pelkistetty. Painonsa ja ison moottorinsa vuoksi se oli muistaakseni myös janoisimpia 1970-luvun Suomessa myytäviä autoja - Citymaasturi ennen citymaastureita. Olihan siinä korkeuttakin, sisään noustiin ikäänkuin tikkaita pitkin. Jo pelkkä suuren auton etenemisen katsominen tiellä oli komeaa ja maanläheinen väritys myös mieleenpainuva: maastouskottava.

***
In the 1970’s, Range Rover was really something. It still is: for off-road as well as to the restless streets.

perjantai 25. marraskuuta 2022

Christmas Calendar Cars of England 11: Morris 1800

Tällainen harvinaisuus oli meillä hetken kakkosautona 1980-luvun alussa. Pitkäperäisenä kiiltävä, musta auto näytti lattaperäisiä perus-Morriksia huomattavasti arvokkaammalta. Äitini moitti autoa ”jaakeaksi” eli laiskaksi ajettavaksi. Paljon vakavampiakin ongelmia on raportoitu, joten meille sattui hyvä yksilö. Auton edellinen omistaja oli noita tyypillisiä tapauksia: herttainen täti-ihminen, joka on säilyttänyt silmäteräänsä huolellisesti ja käyttänyt sitä lähinnä sunnuntain kirkkomatkallaan. Ajokki oli niin komea, että se kirjaimellisesti vietiin meiltä käsistä - äidin työkaveri osti sen. Tämä kaikki tapahtui niin nopeasti, että minulle jäi juhlavasta autosta vain ohikiitävä, vaikkakin vaikuttava muisto - ajokin unenomaisen ajattomuuden ja juhlavuuden vuoksi. Olen jälkeenpäin harmitellut, etten estänyt kauppaa aikoinaan - puhtaasti itsekkäistä syistä. 

Hämmentävästi samaa autoa myyntiin myös nimellä Austin 1800 - ja muillakin nimillä! 

https://gaukmotors.co.uk/motorpedia/car-make/british-motor-corporation-bmc/ado17-19641975

Auton ongelmia on käsitelty kiitettävästi tässä - Australian näkövinkkelistä: https://www.shannons.com.au/club/news/classic-garage/austin-1800-the-land-crab-in-a-sea-of-barges/

***

We had for a very short time Glorious Austin 1800 as a second car in household, in the beginning of the 1980’s. Too glorious, somebody from my mother’s workplace bought it - she loved it at the first sight!

torstai 24. marraskuuta 2022

Christmas Calendar Cars of England 12: Hillman Imp (Sunbeam 900)

Meiltä näki hyvin sedän puolelle 1980-luvun alussa. Olli-serkkuni oli saanut ennen ajokortti-ikää peltoralli-käyttöön vanhan Hillman Impin, jolla hän ajoi väsymättä laajaa, mutta kuraista rataa ympäri. Auto oli nimestään (pikkupaholainen) huolimatta varsin sympaattisen näköinen - kuran alla se oli Racing Green vihreä. Impin maine oli heikohko, lastentauteja esiintyi, mutta ralliväki tykkäsi takatuupparista - konehuone sijaitsi peräosassa. Takaikkuna oli kaiken huipuksi avattava. Autoa yritettiin päivittää paremmaksi, siksi nimenvaihdos Sunbeam 900. Suomessa tietysti tuttavallisesti Sumppi.

***

My 2022 Christmas Calendar is devoted to some English cars, not all classics, but all interesting, at least. We start from Hillman Imp, known also as Sunbeam 900. My cousin drove one - in a rally field. The car was green, but covered with mud.