sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Ulos E-marketista: kysymysten ja vastausten aika

Olen ollut viime päiviä dokumenttien jäsennyskurssilla. Se on palkitsevaa: tulee näkökulmaa siihen, mikä arkipäivässä on säilytettävää ja taltioimisen arvoista: jonka huomaa vasta kun se on jäänyt tavoittamattomiin.

Mutta vieläkin herkullisempaa on, jos tiedotusvälineiden edustajat kerrankin avaavat toimituksen lukijoille ja pyrkivät itse vastaamaan kysymyksiin, mitä tuleman pitää. Kysymys on tietenkin Brexitistä ja sen loputtomista teknisistä yksityiskohdista, jotka helposti jäävät jäsentymättä tai vastausta vaille poliittisen kaaoksen keskellä. Nämä herooiset toimittajasankarit olivat tietysti naisia: parjatun Ylen Minna Pye ja Susanna Turunen ja heidän Hot Stool-sessionsa tulokset ovat täällä, itsekin kysyin ja sain vastauksen (no 17).

Täyttyvätkö torit kuvan Newarkissa vai tuleeko pula tuotteista, ovat tärkeitä asioita. Syöpäpotilas tarvitsee Suomessa Britti-lääkkeen - lääketeollisuus on ihan eri kokoluokassa kotimaisiin verrattuna, GlaxoSmithLine löytyy listalta sijalta 9. maailman suurimpien lääkefirmojen listalta, USA:n ja Sveitsin, Ranskan ja Kiinan dominoimalta listalta ennen saksalaista Bayeria. Jos taas Marmitea ei saa, kenenkään maailma ei siihen heti romahda ja teen ystävät ovat tottuneet saatavuuden takapotkuihin.

***

Finnish Broadcasting Company YLE made an interesting Hot Stool session: two brave reporters, Ms Minna Pye and Susanna Turunen replied to Brexit-theme questions, many very difficult, sent by keen readers. This type of interaction is much needed in the world of fake news and political turmoil: to form clear and practical, simple answers and complicated replies. The session is here. The questions were about the safety in London, the fate of those living in England or Finland, economy, of course, and the changes of Labour party to take power back. We all hope that the market in Newark will thrive better than in picture and all British good medicine will be just in time for those who fatally need them.