perjantai 6. maaliskuuta 2020

John of National Trust

Blogin pitäminen on ollut oppimisprosessi. Kirjoitan itselleni, mutta ajattelen tietysti intensiivisesti myös Sinua, rakas lukijani, ja yritän viihdyttää sinua, huvittaa, ja rivien välissä myös naurattaa, valistuksen projekti ei ole niin etualalla, se ei ole vallassani. En kylläkään pyri kapuloita valistuksen asian rattaisiin laittamaan.

Paljon on ollut teknistä opettelua ja jotain olen oppinutkin. Joskus alussa minua harmitti, kun en saanut Fountainsin, Yorkshiren luostariraunion, oppaan Johnin selostusta purettua, kun olin saanut hänen puhettaan videolle jonkinlaisen pätkän. Nyt tuo mahdottomalta vaikuttanut asia on reilassa ja suomeksi tekstitettynä.

Englannin luostarit olivat ennen Henrik VIII:n aikaa mahtitekijä. Hän löi ne lakoon, olen asiasta kirjoittanutkin.
https://paxengland.blogspot.com/2017/05/luostarit-lakoon.html

John, National Trustin opas, kertoilee näkyvien raunioiden historiasta rennosti. Hän oli poikkeuksellisen miellyttävä. Osasi kohteen, mutta säilytti siihen tietyn etäisyyden. Palasin Fountainsiin muutaman vuoden päästä ja kävin saman kierroksen toisen oppaan johdolla. En vastannut kierroksen päättyessä hänen kysymykseensä ”Onko kysyttävää?” kielen päällä olleella valmiilla muotoilullani ”Where is glorious John?”.

***

Blogging is about learning - I have learned something about my own writing skills, something about you, my dear reader, my pleasure is to make you laugh, to entertain you, possibly enlighten you. On technical side I have learnt how to tag writings and adding subtext to my old video of Glorious John, the National Trust guide at Fountains. He was great, relaxed and informative - if you spot him at place, take his tour!




tiistai 3. maaliskuuta 2020

Britannian tylsin ja kuivin

Viimeaikaiset päivitykseni vesistä ja tulvista vaativat vastapainoa, äärimmäistä britti-kuivuutta. Vanha kestosuosikkini Alec Clifton-Taylor, Sir, lisään häneen vaistomaisesti, teki tiiliseinälle puhumisesta kiinnostavaa. Englannin rakennuskanta onkin, kuten suomalaisenkin rakentamisen tila, mielenkiintoinen. Asian oivaltavalle riemua riittää.

Kun oikein kuivaa aihetta etsin netin syövereistä, lopulta seulaani valikoitui perienglantilainen Worcesterin vastahakoinen mies, jolla on kunniallinen harrastus, kuninkaallisen postin lähettämislaatikoiden bongailu. Harrastus varsinkin pyöräillen toteutettuna on suuresti hyte-henkinen. Myös digitaalisten kartta-aineistojen, Ordnance Surveyn, hyödyntäminen herättää minussa sympatiaa.

https://www.bbc.com/future/article/20160401-what-i-learned-from-the-most-boring-man-in-britain

On totta, että asioihin ei tule aina keskityttyä riittävästi. Ihminen kaipaa meditatiivista tuttuutta. Miekkosen puolustukseksi voi sanoa, että hän ei tarvitse salivuoroa eikä personal traineria. On mukava suunnata kohti tavoitetta. Voi olla, että hän onnistuneen pongauksen jälkeen palkitsee itsensä teekupposella ja nauttii sen kanssa vaikkapa Bakewell-tortun viipaleen.

Joka tapauksessa oma elämämmekin ansaitsee ajoittaista tarkastelua: mitä pidämme hyvinkin kiinnostavana, voi toisista näyttäytyä äärimmäisen kuivana, käpertyneenä ja tunkkaisena aiheena. Monty Python-ryhmän esineiden pinoamisseuran puheenjohtaja on aivan ytimessä tarkatessaan, etteivät ponnistukset menisi aivan hukkaan!

***

My last updates have been quite wet, I like to find some dryish subjects - a man from Worcester, spotting Royal Post Boxes is not so interesting, but we can think it again - he gets some exercise, fresh air and some concentration - many people pay for that - and this fellow does not need personal trainer. Please try link above. We should be careful, not to waste our time in useless things - reminded also by the Monty Pythons.