sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Olettakaamme kehittyvä ekonomisti

Photo: The Market Hall, Chipping Campden
Prospect pohti uusimmassa numerossaan kansantaloustieteen surkeata tilaa. Howard Reedin, itsekin ekonomisti, laaja pohdinta on tässä. Ennustukset talouden kehityksestä eivät toteudu, maailma muuttuu kovempaa vauhtia ja klassisen teorian timanttikärki Smith-Ricardo-Marx on menettänyt sen selittämiseen parhaan teränsä, keskikenttäkin vuotaa: keynesiläisyydestä käydään yhä keskustelua, missä talouden vaiheessa pitäisi valtion puuttua asioihin. Myös puolustus tuntuu menettäneen ryhtinsä: Chicagon koulukuntaa syyllistetään itsekeskeisen individualismiajattelun levittämisestä, maailman gordongekkoistumisesta.

Maailman muutoksen nopeus on hämmentävä ilman Brexitiäkin. Finanssikriisi, joka tuli yllätyksenä muille, paitsi sille yhdelle ekonomistille, alkaa olla historiaa. Maailma on siitäkin jo kymmenen vuotta vanhempi. Kun ekonomisti on pohtinut, onko täydellinen kilpailu vai monopolistuminen vallannut alaa tai pähkäillyt oliko euro, tuo käytännöksi muuttunut talousteoreetikon idea, virhe vai siunaus, niin samaan aikaan yhä kommunistinen Kiina on ottanut suurempaa kaulaa brittiläiseen imperiumiin ja varsinainen maailman vapauden suurvalta on vajonnut pohtimaan epistemologisia tiedon todenperäisyyden ongelmia. Meille on tullut jäädäkseen some ja netissä toimiva kauppa, jossa maut ja kysyntä reagoivat asioihin samantien: maailma on pörssistynyt.

Kansantaloustieteilijän välineet ovat hitaahkot: klassisesti mallinnetaan ja murskataan lukuja. Epävarmuudessa ollaan monesti teologisen hämäriä. Itseäni ärsytti, kun euron puuhamieheksi tulkitsemani kansantaloustieteilijä ottikin kypsässä iässä selkeän skeptisen kannan, kun aineistoa oli kertynyt tarpeeksi. Ongelmat olivat siinä vaiheessa olleet sille mökin Reetalle selviä jo pitkään.

Tiedotuksen nopeus on a ja o. Suurista on tullut pieniä ja pienet saattavat tehdä suuri muutoksia huomattavasti klassisia "yli ajan"-odotteita ripeämmin. Asioiden syklit ovat lyhentyneet, vaikka pysyvääkin näyttää olevan - Amazon ja Kiina. Prospectin pohdintaa on kiintoisa lueskella näin helteillä. Kansantaloustiede on viehättävää, siinä on samaa maailman tiivistämisen ajatusta kuin Brucknerin sinfonioissa tai hyvässä runossa - mutta jollain tavalla sen pitäisi tosiaan kehittyä. Itse ajattelen, että ekonomistit voivat jälleensyntyä ymmärtämällä markkinoita aiempaa paremmin. Se vaatii hengen laskeutumista myös tutkimattomien tieteiden alueille klassisesta, ylpeästä, korkeasta tornista. Ketteryys punnitaan juuri tällä kentällä.

Keskustelussa mukana oleminen oikeassa hetkessä on vaativaa. Itse innostuin artikkelista toissapäivänä, kun painettu lehti tuli kotiini klassisessa postijakelussa tilaajalle. Lehden internetsivuilla se on ollut huhtikuun puolestavälistä alkaen...

***

Let us suppose a development-orientated economist. The Prospect article by Howard Reed, is particularly interesting challenging the classic school's economic thinking. Rather than thinking over and over history - the decision of Brexit or the last financial crisis, we should better understand how market actually works today. The faster circulation of info rather than money, wildly changing consuming habits of the customers, China, Amazon, USA are placing enormous challenges to economists. If all other things have been changed, should the old school continue its forecast and data crunching unchanged? The economics will prosper as a science, if it can provide us better understanding What is going on on markets, right now.