tiistai 4. heinäkuuta 2017

After Eight


After Eight on klassinen after dinner minttusuklaaherkku, jota saa Suomestakin vuoden ympäri. Brittejä hemmotellaan kotimarkkinoilla myös muun merkkisillä, monesti vahvemman makuisilla mintseillä, esimerkiksi Bendick's. After Eight vaihtoi omistajaa jo muutama vuosi sitten ja klassinen kellologo päivitettiin - seikka, jota en ole vieläkään antanut anteeksi.

Mutta tämän päivän otsikko on Pietarsaaresta - Jakobstadista, siellä on kelpo nimeä kantava kahvila ja monitoimitila. Kyse on juuri sellaisesta paikasta, johon Englannissa kierrellessään toivoo aina päätyvänsä kahvittelemaan. Eli paikka jossa palvelu on hyvää, tuotteet ovat hyviä, jossa on jotain hyvin omituista ja joka jää mieleen. Ja tämä ei kuitenkaan ole edes New Age paikka. Pietarsaari yleensäkin on erittäin tutustumisen arvoinen kohde, joka on kuin ulkomaille menisi. Ja After Eight
http://aftereight.fi/ae/
Osoitteessa Storgatan 6 on kaupunkimatkan ehdotun huippu. Se on sopivana iltana kuin englantilainen kesäfestari pienoiskoossa, tähtiesiintyjiä tulee usein muista Pohjoismaista, nurmikko vihertää, pöydät ovat täynnä, tarjoilu pelaa ja esiintyjät lavalla huippuluokkaa. Samassa yhteydessä on majoitustilat ja sateella myös sisätilat ovat very cool.

Itse löysin paikan työreissulla monta vuotta sitten ja ihastuin, samalla tavalla kuin joskus Englannissa olen ihastunut joihinkin sosiaalisiin paikkoihin, joita yhteisö pyörittää. Pietarsaaren konseptissa on sosiaalinen ulottuvuus vahvana: tarjota nuorille koulutusta, mahdollisuuksia ja kokemusta, kaupunki on mukana toiminnassa, mukana on maahanmuuttajatoimintaa, jalkapalloa (Jaro!). Paikka on erittäin kaunis perinteinen rakennus, jota on erittäin hyvällä maulla kunnostettu ja pidetään rakkaudella hyvässä kunnossa.

Pietarsaaressa muutenkin huokuu jonkinlainen englantilaisperäinen ylpeys omista juurista ja historiasta, joka on jotenkin hyvin viehättävällä tavalla pidättäytyvää ja vaatimatonta. Eli kyse on understatementistä. Käykää ihmeessä, kakut ovat loistavia ja varmasti löytyy sopiva konserttikin kun suunnittelee etukäteen. Majoituspaikka on todella kaunis. Tällainen konsepti pitäisi kopioda ympäri Suomea ja myös Englantiin.

***

Visiting small Finnish town in western coast - Pietarsaari - Jakobstad - reminds me of some best English towns. Their excellent cafe, After Eight, is as well lunch restaurant and a fabulous concert venue for the nordic experimental music bands, very cleverly using good contacts with neighbour countries, football connections, social work for young people, accomodation in the traditional town house surroundings, with respect to traditions, with style and in a very cool way.

Ei kommentteja: