torstai 6. heinäkuuta 2017

Eric Malpass - suositumpi Saksassa kuin Englannissa


Kotini ja sukulaisteni kirjahyllyissä oli paljon Eric Malpassin kirjoja. Varsinkin Aamulla kello seitsemän ja Illalla kello kymmenen tuli luettua useampaankin kertaan lapsena. Niiden päähenkilö on seitsenvuotias pojanviikari, joka työllistää lähipiiriään ja joutuu myös astetta vakavampien selkkauksien kohteeksi. Teokset loivat idyllistä kuvaa perheestä, Englannin maaseudusta, vanhoista isoista taloista, joita kunnostettiin koko ajan, vaihtuvasta joukosta sukulaisia eri sukupolvista. Kirjat loivat siinä määrin kuvaa Englannista leppoisana paikkana, että niillä on ollut merkitystä henkilökohtaisiin asenteisiin. Varsinkin kun idyllin vastapainona esitellään myös sosiaaliset ongelmat väkivaltaa myöten.

Moni varmasti kysyy, kuka oli Eric Malpass (1910 Derby - 1996 Hampshire). Hän oli alunperin pankkivirkailija, joka innostui kokeilemaan siipiään kirjailijana. Menestys kotimaassa oli kohtalainen, mutta toisen kirjan myötä 1960-luvulla suurmenestys urkeni yllättäen Saksassa, jossa Aamulla kello seitsemän päätyi kahdeksi vuodeksi bestsellerlistan kärkeen ja siitä tehtiin myös elokuva. Teoksen humoristisuus, tunteellisuus ja idyllisyys puri saksalaisiin, siinä oli eksotiikkaa, joka ei kotimarkkinoilla toiminut. Ajan myötä kirjailija painui kotimaassaan lähes unohdetuksi, kun ulkomailla tuli mainetta.

Suomessa Malpassin kulta-aika oli 1960-1970 -lukujen taite. Joenrannan talossa suomennettiin vuonna 1979, se ei varmaan enää myynyt hyvin ja on mielestäni heikohko kirjana, tunteellisuus valtaa alaa liiaksi kepeyden kustannuksella. Aamulla kello seitsemän ehti silloin toiseen painokseen, joten ei sekään mikään hirmumenestys ollut.

Kesäkirjoina noita kahta kelloteosta voi huoletta suositella. Morning's at seven ja At the height of the moon, ne ovat viihdyttävää luettavaa, eikä niitä tarvitse syvätulkita. Malpass on myös tehnyt harrastajakirjailijana sen mikä kuuluu tehdä, kirjoittanut siitä mistä itse parhaiten osaa, muistoistaan ajasta pikkupoikana, perhe-elämästä ja kirjailijauran yhteensovittamisen haasteista.

***

Eric Malpass was quite popular English writer in Finland around 1970. In Germany, the former bank employee remained at the head of the bestseller list with his Morning's at seven - a humorous novel about Young Gaylord, with some serious undertones. At his dead, Malpass was virtually unknown in England, but well-known in Germany, thanks to his idealised view of English countryside family life, and a working combination of tension, comic situations and light sentimentality. His two best books (Morning's + At the height of the noon) are perfect books for lazy days of summer.

Ei kommentteja: