torstai 4. toukokuuta 2017

Prinssi Philip luopuu vallasta!

Hannah McKay - WPA Pool/Getty Images
Kuningasmielisiä säikäytti kovin Englannin hovin kriisikokous. Huojennus oli lopulta melkoinen, kun kuultiin, että tilaisuuteen liittyi ilmeisesti vain prinssi Philipin luopuminen edustustehtävistä joskus syksyllä. Itse en ollut kovin huojentunut, joten pystyin kysymään kysymystä, johon ainakaan lehdistö ei näyttänyt tarjoavan vastausta. Miksi kohta 96-vuotiaan pitäisi luopua ko.tehtävistä ja miksi järjestää siitä tämänpäiväinen tapahtuma? Olisi voinut ajatella, että prinssi olisi väistynyt jo aiemmin. Muistelen, että viimeksi Lontoossa käydessäni ajoin sairaalan ohi, josta taksikuski totesi, että siellä prinssi on. Pihalla päivysti joukko valokuvaajia. Itse rakennus oli matala, valkoinen, suhteellisen vaatimaton, tyypillisen näköinen lontoolainen luomus.

En kuulu kuningasmielisiin, mutta en myöskään kannata protektoraatin palautusta. Prinssi Philipistä on ollut kuitenkin itselleni jonkinverran hupia. Hän on kelpo miekkonen, joka on varmasti osansa hoitanut aviollisista velvoitteista (luulen että suoranainen esimerkki on myös osaltaan edesauttanut Englannin väkirikkautta kun Jonesit ovat pyrkineet kuninkaallisen perheen tasolle jälkikasvussaan). Jotkut lausunnot ovat olleet värikkäitä, niihin roskalehdistö nytkin takertui ja lainasi prinssiä epäkunnioittavaan sävyyn.

Itse ymmärrän prinssin turhautumisen monenlaisissa edustustilaisuuksissa. Kaikki on hyvin juhlallista ja ihmiset jopa pelkäävät kuninkaallisia, kunnioittavat naurettavuuteen saakka. Voin uskoa, että kuka tahansa arkiseen ajatteluun taipuva, kuninkaallinenkin, tuntisi moisissa tilaisuuksissa kiusauksen lausua jotain huvittavan maanläheistä. Lehdistöllehän ei sinänsä ole jonkun karjanäyttelyn avajaisissa juuri mitään kirjoitettavaa, joten kuninkaallinen mölähdys on tervetullut aihe. Ja sellainen on tietenkin kiinnostavaa kuninkaallisista kaiken muutenkin lukeville, kun taas tasavaltaisten myllyt, joita Englannissa kuitenkin on, saavat tällaisista lohkaisuista uutta virtaa rattaisiinsa.

Menestystä ja voimia ja riittävää lepoa kuitenkin Prinssi Philipille! Herra on säilyttänyt ulkoisesti vartensa suoruuden ja pituuden esimerkillisellä tavalla, on jokseenkin mahdotonta itse kyetä vastaamaan moiseen. Olisi kyllä kiintoisaa saada tietää, miten hän itse näkee sen kuningashuoneen tulevaisuuden, jonka velvollisuuksista hän täysinpalvelleena on luopumassa.

***

This thursday, the Royalists were first shocked by the crisis meeting in the Court, but felt relieved when announced Prince Philip - the source of some memorable one-liners - will retire this autumn. Long live the Prince and may He enjoy His high days as fully serviced His country!

Ei kommentteja: