maanantai 8. toukokuuta 2017

Maihinnousu

Bayeux Tapestry
Meidän kollektiivisessa piilotajunnassamme on Kannaksen murtuminen, Englannissa vihamielisten kansojen väkivaltainen rantautuminen. Englanti yksin kesti Saksan uhkaa 1939-41, pelko maihinnoususta oli kova, mutta ei välttämättä kovin realistinen. Englanti kesti paineen ja Churchill kiitteli muutamaa lentäjää kuuluisassa puheessaan. Tuo urhea yksinolo ja siihen liittyvä ankara ponnistus on kansakunnan hienoimpia hetkiä. Churchillin puhe on hienosti laadittu, arkinen, lakoninen ja päättäväinen - taisteluhuuto puheen muodossa, niin sotilaille kuin siviileillekin.

Viimeksi maihinnousu oli tapahtunut vuonna 1066 kun normannit tulivat kanaalin yli. Sekään ei ollut riskitön tapahtuma, olisi voinut käydä tunkeilijalle huonostikin. Valta kuitenkin vaihtui ja normannivaikutus levisi ympäri maata. Se näkyy arkkitehtuurissa, kirkkoina ja linnoina, puolustusjärjestelminä. Alkuperäisväestö ja tunkeilijat elivät rinnakkain, eivätkä välttämättä olleet paljon tekemisissä keskenään. Englantilaisten Ranska-suhde ei ole ollut helppo ja syitä löytyy noista ajoista. Tietysti saarivaltakunnan miehet herättivät voimakkaita tunteita myös mantereen puolella vastavuoroisesti.

Maihinnousua olivat myös viikinkiretket ja heidän panoksensa saaren pienten valtakuntien verkostoon. Vaikutusta ei ole tieteessä kiistetty, pohjanmiehet tulivat laivoillaan, valloittivat, liikkuivat, hallitsivat ja verottivat. Historioitsijat ovat sen sijaan väitelleet anglosaksien maihinnoususta, onko sitä koskaan tapahtunut. On erilaisia teorioita ja yksittäisiä todennettavia  tapahtumia, mutta tuskin suurta rynnistystä. Joitakin ryhmiä eri puolilta, nykyisen Saksan tai Alankomaiden alueelta siirtyi saarelle ja sai sieltä jalansijaa. Euroopassa kuohui ja ihmisiä siirtyi myös meren yli. Siirtyjien joukossa oli myös älymystöä, kristinuskon lähettiläitä, syrjäisten seutujen luostareiden väkeä, maan sisällä tapahtui eri heimojen ja paikallisten valtakuntien alueiden muuttumista. Tämä ei ollut uutta. Roomalaisten maihinnousu saarelle oli haastanut paikallisen väestön, keitä he olivatkaan, ja uskomattoman järjestelmällinen maailmanmahti otti kokemuksellaan ja kulttuurisella osaamisellaan yliotteen Englannin alueesta jättäen skotit ylämaan ylpeiksi vallanpitäjiksi, jotka pystyivät uhmaamaan maahantunkeutujien sotateknologiaa. Rooma teki Britanniassa kovan ponnistuksen ja teknologian fragmentteja on kiinnostavalla tavalla säilynyt myös syrjäisillä seuduilla. Jos ja kun Brexit etenee, mitä unionista jää jäljelle tulevaisuuden arkeologeille?

***

England has looked to sea with awe and resolution - year 1066 trauma with the Norman Invasion has lasted in collective subconsciousness of the nation, to our days. There are disputed theories of anglo-saxon invasion, but the Roman conquest was a fact. After Brexit, what will be EU artefacts for archeologists of the tomorrow?

Ei kommentteja: