tiistai 9. toukokuuta 2017

Minäkin olin Bridesheadissa

Evelyn Waugh oli omituinen mies komplekseineen. Hänen tunnetuin teoksensa Brideshead revisited (Suom. Mennyt maailma) on kiehtova ajankuva 1920-40-lukujen Englannista, Lontoosta, Oxfordista ja maaseutukartanosta, jota edustaa tv-sarjassa Yorkshiren Castle Howard, yksi sarjan tähtinäyttelijöistä. Teos ilmestyi 1944 ja se tuntuu olevan kuumeisessa kiihkossa kirjoitettu. Kuinka paljon teoksessa on elämänkerrallisuutta, jää jokaisen päätettäväksi, oikea inspiraatiopaikka voi hyvinkin olla Malvernissa sijaitseva Madresfieldin kartano.
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1976152/Brideshead-Revisited-Where-Evelyn-Waugh-found-inspiration-for-Sebastian-Flyte.html

Joka tapauksessa teos henkii peruuttamattomasti menetetyn kaipuuta ja on samalla erittäin nasevasti kirjoitettu tavalla, jota on vaikea toistaa. Siinä on jotain ällöttävän vanhanaikaista ja kuitenkin se tuntuu olevan muutoksen hermoilla. Katolisuusteema on varmasti keskimääräiselle nykylukijalle käsittämätön ja henkilöiden ratkaisut kohtalonomaisuudessaan järjettömiä. Oma kokemukseni on, että  yliampuva hahmo Anthony Blanche on jollain tavalla järjen ääni koko teokselle. Häntä kannattaa seurata tarkasti, koska hänen lausuminaan totuudet tulevat esiin. Blanche arvelee englantilaisen charmin olevan syy Sebastianin ja lähipiirinsä onnettomuuteen. Ohi menevä repliikki voi olla yksi avaimista koko teoksen ymmärtämiseen. Rehellinen on myös hänen mielipiteensä Charlesin muodikkaista ja eksoottisista tauluista.

Ulkomaalaiset, Blanche ja kanadalainen Rex tuntuvat englantilaisia paremmin tietävän, mitä haluavat. Myös ihastuttava Cara kuuluu tähän tietävien joukkoon.

Tv-sarja tavoittaa hyvin teoksen kaihoisuuden. Jo tunnusmusiikki on hienosti toteutettu Händel- pastissi ja herättelee tuntoja menetystä kultaisesta ajasta. Castle Howardin puisto ja rakennus ovat suvun omistuksessa, mutta ne ovat säännöllisesti yleisölle auki ja erittäin kiinnostava vierailukohde. Paikka tuntuu tosiaan olevan kaukana Lontoosta ja ylimalkaan koko maailmasta. Se on keskelle maaseutua rakennettu klassinen arkadia, jossa kirja, todellisuus ja tv-sarja menevät suloisesti sekaisin vierailijan mielessä. Kappeli, suihkulähteet, portaikot... turistin iloksi löytyy myös teehuone ja puiden ystäville arboretum.

Kumpaa Charles loppujen lopuksi rakastaa, Sebastiania vai Juliaa? Vai onko hänen kohtalonsa ajelehtimisessa ja päättämättömyydessä, joka ratkeaa lopun surullisessa chestertonilaisessa koukkumysteerissä. Paljon kysymyksiä jää auki. Teoksesta jää kirjana tai sarjana hämmentynyt, alakuloinen, mutta miellyttävä muisto. Kultaisen kesän lämpö, viinin oivallisuus, luonnon kauneus, harmonian hetkellinen toteutuminen, elämän mahdollisuuksien ikkunoiden avautuminen ja sulkeutuminen. Illan varjojen pidetessä Brideshead-Castle Howard jää mieleen pysyvästi, mutta ei se tunnu kovin terveelliseltä paikalta viipyä pidempään.

***

Evelyn Waugh's famous Brideshead revisited was filmed in Castle Howard - a must for vising in any Yorkshire tour. Anthony Blanche, his honest and straight (yet mannered) words are the key to novel itself. The English Charm & catholicism is the destiny to many characters of the story.

Ei kommentteja: