sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Kukkuloiden yli ja kauas pois

Englanti on pieni maa, etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä. Rautatieverkosto on hyvä, moneen suurempaan paikkaan pääsee kätevimmin junalla. Bussiverkostoa on myös hyvin. Turistina olen kuitenkin huomannut, että bussin käyttäminen on vaikeampaa, pysäkkejä joutuu etsimään ja epävarmuus raastaa mieltä saapuuko bussi koskaan sinne minne sen piti todennäköisesti tulla.

Pienimmät paikat ovat kätevimmin saavutettavissa omalla autolla. Pitkään arkailin autoilua, vaikka haaveilin siitä. Sitten tempaisin, vuokrasin auton etukäteen netistä, harjoittelin Suomessa vasemmalla puolen ajamista - You Tuben autokouluvideot olivat loistavia. Tutkin karttoja seudusta, että tietäisin paikan päällä minne olin menossa. Manchesterin lentoasemalta otin junan Yorkiin, jossa minua odotti vuokra-auto. Suuntasin maaseudulle ja tajusin olevani lopultakin keskellä asiaa, jota koskaan ei pitänyt olla, auton ratissa Englannissa.

Olen jäänyt siihen kiinni, kaipaan sitä nytkin. Maisemia, korkeuseroja, kaupunkiliikennettä, verenpainetta nostavia korkeita nousuja, kiviaitoja, moottoriteitä, Sutton Bankin nousua, Buttertubs Passin selvittämistä. Mailirajoituksia, paikallisessa liikennevirrassa pysymistä, majapaikkaan tuloa ja päivän ajoreittien ja mailien kertausta, levottomuutta päästä tielle uudelleen.

Ajaminen on loppujen lopuksi varsin helppoa. Vasemmalla on helppo pysyä kun ratti on autoissa oikealla, se ei ollut suurikaan ongelma. Aluksi käsi haki oikealta vaihdekeppiä, mutta siihen tottuu ja sitä kannattaa harjoitella etukäteen. Ehdottomasti kannattaa harjoitella opetusvideoilta kahta asiaa. Ensinnäkin liikenneympyröihin oikeaa ryhmittymistä. Pitää tietää minne on menossa, ja jo ennen ympyrään tuloa viestiä muille minne on menossa oikein ryhmittymällä. Jos ei tiedä ja tulee hätä, liikenneympyrän voi kiertää kokonaan vaikka pariin kertaan, että saa suunnan selvitettyä. Toiseksi muun liikenteen huomiointia, paitsi autoilijoita, liikenteessä on lampaita, hevosia, lehmiä, fasaaneja (joita kuolee liikenteessä valtavasti) ja paljon jalankulkijoita ja pyöräilijöitä ilman pyöräteitä. Tarkkaavainen kannattaa olla ja harjoitella, ajaessaan olla valpas.

Nähtävyyksien lähellä pysäköintipaikkojen merkit kannattaa katsoa tarkasti, sinne ja hyvällä onnella paikka löytyy.

Korkeuserot ovat monesti kovempia kuin Suomessa, ainakin Yorkshiressa. Moottorijarrutus kannattaa opetella. Ja seurata liikennemerkkejä, jotka varoittavat tiukoista nousuista ja että vaihde on riittävän pieni silloin kun tarvitaan. Onnea matkaan ja rohkeutta!

***

Driving in England can be frightening to foreign persons. You Tube and driving school videos are really helpful before your trip. Coping with roundabouts, taking note on other traffic (bycyclists), driving high hills - some pre-trip practise is advised.

Ei kommentteja: