perjantai 21. heinäkuuta 2017

Lisää paahtoleipää!


Nykyisin on häpeällistä myöntää sitä, mutta niin se vain on: kulutan vähäkuituista valkoista vehnäpaahtoleipää. Kun tietää, että on huonoilla teillä, syyllisyyttä lisää vielä se, että kaupoista ei Suomessa saa ollenkaan sellaista paahtoleipää kuin Englannissa. Korvikkeena olen käyttänyt K-menu vehnäpaahtoleipä isompaa pakettia, se on yllättävän kelvollista. Ja hintaansa nähden halpaa.

Mutta sekään ei ole Kuten Pitää Olla. Paahtoleivän tulisi olla kookasta, niin että viipale diagonaalisesti leikattuna muodostaa kaksi suhteellisen suurta kolmiota. Englantilaisessa paahtoleivässä on erittäin hankala - haptisuus, kuten Steve Jobs sanoisi - yhdistelmä sitkeyttä, rapsakkuutta ja pehmeyttä paahdettuna. Varsinkin tuo sitkeys on mielenkiintoinen, leivällä on taipumus murtua ikäänkuin liuskeina.

Englantilaisessa supermarketissa oli pakko turvautua myyjien apuun. Kuvailin, millaista paahtojälkeä haluan ja nuori mies, joka varmasti tulee etenemään ketjun johtajistoon, neuvoi juuri oikean leivän kymmenten eri merkkien ja tyyppien joukosta. Olen hänelle kiitollinen ja ikuistin hänen suosituksensa tämänkertaiseen kuvaankin. Bonuksena päälle erinomaisen juuston ja juustokaupan mainos.

Että paahtoleipäelämys aamiaisella olisi vielä hienompi, kannattaa lisätä mukaan voi, hyvä cheddar juusto ja marmeladi. Unohtamatta vahvaa kupillista English Breakfast teetä. Englannissa mukaan menee maito ja sokeri, Suomessa juon jostain syystä teeni raakana. 

Marmeladissa valttikorttini on väkevän englantilaisen appelsiinimarmeladin ja aprikoosimarmeladin sekoitus, siinä on molempien vahvuudet hienosti korostettuina. Sitä vehnäviipaleen päälle ja johan on terveellinen pala!

***

Choosing the right kind of toast bread is not easy. In supermarket, I asked for personal advice from young specialist and was given the tip of the photo above. This bread was perfect: soft, crispy, tenacious - it can be unhealthy, but I go on shamelessly enjoying it with butter, cheddar and my special melange of orange and apricot marmelade, not forgetting strong breakfast tea! But the real shame is that this type of excellent toastie cannot be find in Finnish shops!

Ei kommentteja: