tiistai 27. kesäkuuta 2017

Mies lammasturkissa


Michael Wood on tehnyt 1970-luvulta lähtien useita historiaa popularisoivia teoksia, sekä kirjoina että televisioon. Teoksessaan In search of dark ages, hän laajensi genren ystävien joukkoa, myös naispuolisissa - sujuvan sanailun ja mielenkiintoisten aiheiden lisäksi ei ole poissuljettu, että Woodin eloisa olemus, kiharat ja kenttäuskottava lammasturkki nostivat myös suosiota.

Englannin pimeisiin vuosisatoihin, roomalaiskaudelta normannivalloitukseen ulottuva kirja on mainio teos aloittaa tutustuminen tähän hankalasti hahmottuvaan ja dokumennoinniltaan harvahkoon ajanjaksoon. Teos on sujuvaa tekstiä, hienosti havainnollistettu kaavioin ja kuvin. Rakenne on legendaarisen mielenkiintoinen: Boadicea, myyttinen britti-amatsoni; kuningas Arthur; Sutton Hoon hautalöydös; kuningas Offa; Alfred Suuri; Athelstan; Erik Punakirves; Ethelred Valmistautumaton ja Vilhelm Valloittaja itse. Kiintoisin kokonaisuus on Athelstania, kansakunnan yhdistäjää ja Malmesburyyn haudattua, vuonna 939 kuollutta hallitsijaa koskeva luku.

Wood tuo hienosti esille kronikoitsijan William Malmesburylaisen tiedot kuninkaasta, hänen esineistään, joissa näkyy karolinisen renesanssin vaikutus, lainsäädäntötyöstä koko valtakunnalle, Malmesburyn luostarin sivistystyöstä kuninkaan sponsoroimana ja hovin kiertämisessä ympäri maata, Cheddar-Kingston- Eamont Bridge-Exeter-Cirencester. Uusia kaupunkeja perustettiin ja Midlands muotoitui hallinnollisesti niihin piireihin (shires) joita uudistettiin laajemmin vasta vuonna 1974.

Kuningas ei tietystikään ollut hallitsija vain kulttuurillisesti, kilpailevat kuningaskunnat alistettiin päättäväisesti kuninkaiden kuninkaan, keisari Athelstanin hallinnon alle. Wales, Cornwall, Skotlanti - paineet olivat sisäisesti olemassa ja lopun elinajan kestävä rauha saavutettiin Brunanburhin taistelussa 937. Kronikoitsijat ylistävät tapahtumaa käänteentekeväksi. Wood etsii maastosta taistelupaikkaa helikopterista takatukka hulmuten, mutta emme saa sijainnista varmuutta, vain oletuksia. Pimeät vuosisadat ovat kiehtovia ja päättäväisen, sivistyneen soturihallitsijan hautamuistomerkki huokuu rauhallista juhlavuutta. Tv- sarjan jakson musiikki on poikkeuksellisen kohottavaa ja kokemus on historian ystävälle BBC:n laadukkaiden sarjojen clotted creamia, melkein liian hyvää ollakseen totta.

Wood on jatkanut sympaattisella linjallaan kiintoisten aiheiden parissa, poikamainen charmi on yhä tallessa. Tarinankerronnan rinnalla hän osaa myös avata lukijalle kriittisyyttä, tutkimusmetodia ja -menetelmiä rinnakkain. Hyvä historiantutkija, siis.

https://youtu.be/zGL89IJYpO4?si=Xk5EpcmxLGORHDbp

***

Michael Wood with his many books and tv-series has done a herculean effort to popularise early history of England. With his boyish-stylish sheepskincoat, long back hair style and easy and inspiring enthousiasm he made early history interesting also to many females. I specially liked his In search of dark ages - the era not very easy to study without Wood, and a special find is his excellent study of King of Kings, Athelstan. May the great nation uniter rest in peace in his beloved Malmesbury!

Ei kommentteja: