maanantai 26. kesäkuuta 2017

Ilford


Morsen yhdessä jaksossa rasittavan oloinen virkailijamies kommentoi poliiseille vinkkiä lakonisesti How the mighty have fallen! Kaunopuheinen sitaatti löytyy toisen Samuelin kirjan 1:27. Valokuvaajan urallani Ilford oli nimi, jonka nimiin vannoin siinä missä kameramerkkinikin. Englantilainen yritys on kulkenut suhdanteesta toiseen, konkursseista ja halkaisuista ja kaupoista jotenkuten selviten. Ikonisia vedospapereita ja filmiä saa yhä Ilford Photo nimen alla tehtynä. 

Kulta-aika valokuvaukselle oli ja meni, ja valokuvaus kuitenkin elää enemmän kuin koskaan. Passikuvia voi tehdä ilmaiseksi ja blogissa uusien kuvien tekeminen on helpompaa kuin koskaan. Ei tarvitse paperiprosesseja ja filmin kehittämistä kotilabrassa. Kun otan vanhoista vedoksista skannailuja, se on säälittävää ja kökköä. Kaikki on hienompaa sähköisesti kuin kemikaalisesti. 

Silti viritän surullisen laulun menneistä hyvistä ajoista. Kaipaan herkän filmin rakeisuutta, miten objektiivi piirtää sumuisen päivän. Ihailen vanhoista Edwin Smithin arkkitehtuurikuvia ja Cecil Beatonin Britti-Voguen klassisia mustavalko-otoksia. Aikaa tuollaiseen työmäärään ja loistoon ei ole enää. Kaikki on peruuttamattomasti ohi. Valokuvat on museoitu ja me elämme instant-kuviemme kanssa nykyhetkessä. Nostalgian voima on kuitenkin vahva, eiköhän sitä tule käytyä tutustumassa paikan päälle paikkakuntaan joka aina kantaa rakkaiden filmimuistojen painoa. 

Kuvassa ei ole Ilford, vaan Ludlow, mutta alkuperäinen vedos Ilfordin Brilliant 3. Näyttelykamaa.

***

Ilford - a symbol for the past, the days of the glory of photography, film & paper. The company has gone through different phases of adaptation to changing market. With free passport photos, instant results seen philosophy, paper and chemical free culture has changed the trade. How the mighty have fallen! But some giants remain: Cecil Beaton and Edwin Smith - those were the real days of photography, long ago. The picture is from Ludlow, not iconic Ilford, the original was processed on Ilford brilliant 3. I loved the grainy quality of their Delta 400.

Ei kommentteja: