maanantai 24. heinäkuuta 2017

Mutta meidän tulee hoitaa puutarhaamme


Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää. Asterix Britanniassa kiteyttää englantilaisen puutarhanhoidon keskeisen piirteen. Vielä 1000 vuotta ja nurmikostani tulee kelvollinen. Toisaalta muhkeaviiksinen kotitarvepuutarhuri toteaa keihäällä puolustautumalla roomalaiselle, jonka joukot uhkavaat harmonisuutta, että puutarhani on pienempi kuin Rooma, mutta kestävämpi kuin teidän rintakehänne. Albumin halki kulkee teema kodin rauhaa rakastavista englantilaisista, jotka kuitenkin vastaavat rauhan uhkaan päättäväisesti ja rohkeasti.

Tosiasiaksi kuitenkin jää, että nurmikot ovat Englannin valttikortteja. Hyvin hoidetussa vihreydessä on jotain syvästi terapeuttista. Olen hoitanut kotinurmikkoani moottorikoneen sijaan hitaalla työntökoneella mahdollisuuksien mukaan. Se kuohkeuttaa ja parantaa nurmen väriä ja tiheyttä. Olen lukenut, että myös kallimmissa golfleikkureissa on samantyyppinen rullaava terä. Tulokset eivät muistuta englantilaisia esikuvia, työtä on vielä, aikaa kuluu ja ilmastokin ehkä muuttuu suotuisammaksi.

Kriketti ja golf ovat oikeat nurmikon ystävien lajit, pinnasta pidetään hyvä huoli. Jalkapallo on astetta brutaalimpi. Nurmikkohan on sekoitus eri kasveja ja sen hoito ei ole erityisen helppoa. On sanonta, että nurmikko on puutarhan vaativin kasvi. Suomessa se ei aina saa ansaitsemaansa huomiota ja hoitoa. Parhaassa tapauksessa hyvin sijoitettu, rajattu ja hoidettu nurmikko on kiinteistön intiimi osa, joka tekee kokonaisuudesta huolitellun ja kotoisan. Se on puutarhan vähäeleinen isäntä, johon ei välttämättä kiinnitä huomiota, mutta sen poissaolon huomaa.

***

Lawn is essential part of English garden. Asterix cartoon placed on Britain made point how well-kept green is the important part of a cosy English home. Taking care of lawn is not too easy, but if successful, this green element has a big therapeutical value to gardiner. In Finland, I always miss fine English green areas.

Ei kommentteja: