tiistai 25. heinäkuuta 2017

Herriotin kotimuseo

Kirjoitin aiemmin Herriotin Yorkshirestä. Vanhoja opaskirjoja selailemalla huomasin, että eläinlääkärikirjat ovat oikeasti vaikuttaneet alueen matkailulliseen kiinnostavuuteen. Dalesien markkinoijana James Herriot on tehnyt hyvää työtä, ne ovat aiemmin olleet suhteellisen tuntemattomia.

Herriotin kotimuseo sijaitsee Thirskin keskustassa, kivenheiton päässä torilta, Kirkgaten alkupäässä, toisessa päässä on kirkko. Museo on erinomainen. Se on aikamatka talon elämään 1930-50 -luvuilla. Talo toimi siis alkuvaiheessa Wightin perheen asuntona samalla kun tiloissa pyöri praktiikka. Pelkkä arkipäivän taloudenpyörityksen esineistö on kiinnostavaa. Tiskaukseen, pyykkäykseen ja ruoanlaittoon meni tuhottomasti aikaa ja vaivaa. Tilat ovat täynnä nostalgiaa, mutta mennyttä maailmaa ei kyllä jää kaipaamaan kun miettii, kuinka siitä selviäisi! Talossa on luonnollisesti myös autenttisen oloinen pommisuoja, muistuttamaan että muiden vaivojen lisäksi sekin piti ottaa huomioon - the bloody war!

Varsinainen museon asiapuoli on kuitenkin eläinlääkärimateriaalissa, vanhoissa lääkkeissä, välineistössä ja menetelmien kuvauksessa. Kuten hyvässä museossa, katsoja pääsee myös eläytymään  mitä työ oikesti on ollut. Pääsee käsikopelolla kokeilemaan esimerkiksi lampaan ja hevosen hampaistojen eroja, kokeilemaan oikeaa vetovoimakkuutta mitä tarvitaan vasikan synnyttämisen edistämiseen, unohtamatta myöskään pieniä vierailijoita, jotka myös saavat pohtia eläinystävien hyvinvoinnin edistämistä. http://www.worldofjamesherriot.com/

Herriotin kirjojen pääasia on - ihmimillisten juttujen lisäksi - kuvata maaseudun muutosta hänen toiminta-aikanaan. Tieteellisyys vahvistui kansanperinteen kustannuksella, tehomaatalous vahvistui. Sen tuoma melankolinen teema on hevosen merkityksen väheneminen, suuret työhevoset alkoivat väistyä traktorin tieltä.

Museon tilat ovat sokkeloiset, nähtävää on paljon, tiloissa kuluu helposti tunti ja enemmänkin. Henkilökunta on ystävällistä ja pienessä myymälässä on monenlaista hyödyllistä ostettavaa, kuten teemukeja. Pihan puolella voi katsella ikkunaa, josta Helenillä oli tapana huiskuttaa, käydä tallissa tutustumassa sen varusteluun ja katsoa samalla dokumentti museon vaiheista. Kiinnostava on myös tv-sarjan kulissi ja äänityslaitteisto, joka on hauskasti museoitu osaksi kokoelmaa.

Vierailun jälkeen kurkkua kuivaa varmasti siihen malliin, että tee maistuu - läheinen, torin varrella sijaitseva Upstairs, downstairs on erinomainen paikka - alakerrassa deli ja ylhäällä kahvion puoli. Makeiden herkkujen lisäksi paikassa on erinomainen paikallisten juustojen valikoima. Keskustasta kävelymatkan päässä on myös Sowerby - Tricky Woon emäntä asui siellä ja myös Helen on sieltä lähtöisin. Sowerby on erittäin viehättävä ja tutustumisen arvoinen alue, vaikka kaupungin puoleinen osa ei ensin rohkaisekaan tutustumiseen.

***

The World of James Herriot in Kirkgate, Thirsk is a highly interesting museum illustrating vet work in 1930-50's as well as ordinary daily life in the same premises. There are many nostalgic and unique objects, very well pointing the change to present - higher emphasis on science and efficiency of farming. It was an uneven struggle between big work horses and tractors. But this is a very good place to spend a hour or two, there is also a lot interesting to children - a carefully planned museum.

Ei kommentteja: