tiistai 13. kesäkuuta 2017

Kirkkoarkkitehtuurista - iso kuva


Kirkko on monella Englannin paikkakunnalla vanhin rakennus, johon paikallisyhteisö on monella tavoin vaikuttanut. Siitä on voitu pitää huolta tai laiminlyödä. Sen koristelu ja rakenteet heijastavat paikkakunnan varallisuuden kehitystä, politiikkaa, paikallisia mahtisukuja ja heidän asemaansa.

Itseäni ovat kiinnostaneet Englannissa erityisesti vanhimmat kirkkorakennukset. Vanhoja pyhiä paikkoja on säilynyt muistissa, jotkut fragmentteina, kuten Stonehenge, roomalaisia temppeleitä on paikannettu ja joissakin paikoissa niiden kiviä on käytetty kristilliseen rakennukseen. Kristinuskon levitessä se korvasi usein vanhat kulttipaikat omillaan. Varhaiset kirkot lienevät olleet Norjan sauvakirkkojen tapaisia puurakennelmia, paalujen varaan rakennettuja, joista voi olla maassa jäljellä muutama reikä. Alfred Suuren ajoista lähtien rakennukset monimuotoistuivat, kulttuuri ja sivistys vahvistui ja olot vakiintuivat. Anglosaksilaisia kirkkorakennuksia löytyy muutama eri puolilta Englantia, Brixworthin kirkko mainitaan usein esimerkkinä alan teoksissa vakuuttavana ja erikoisena kokonaisuutena. Näissä vaikutteet usein pystytään jäljittämään nykyisen Saksan alueelle. Myöhempinä aikoina rakennetun kirkon sisältä voi löytyä muuta rakennetta huomattavasti vanhempi osa, yleensä vaikuttava hämärä ja jykevä krypta.

Normannilainen rakennustyyli yleistyi aluksi vanhempien tyylien rinnalla, mutta Vilhelm Valloittajan valtakunnassa se otti valta-aseman. Kiven ja pyörökaarten laaja hyödyntäminen teki rakennuksista massiivisia ja vaikuttavia, Durhamin katedraali on ehkä esimerkeistä jykevin ja sijainniltaan unohtumaton. Kattoja ei välttämättä holvattu, vaan esimerkiksi Elyn ja Peterboroughin katedraaleissa on puukatot. Kirkoista löytää monesti normannisen rakennuksen ainakin fragmentteina. Kirkkoa on voitu laajentaa tai korvata lähes kokonaan goottilaisella tyylillä, jolla toteutus on monimuotoisempaa ja sirompaa. Englannissa gotiikalle on oma luokittelunsa, early english (n.1175-1275), decorated (n.1250-1350) perpendicular (n.1330-1530). Niiden erottaminen toisistaan ei ainakaan minulle ole koskaan ollut kovin selvää. Paikallinen opas kyllä osaa yleensä kertoa oman näkemyksensä ja näyttää rakennuksen erityisen kiinnostavat piirteet, yleensä joku erikoinen veistos, muutama säilynyt lattialaatta tai lasimaalauksen fragmentti.

***

The history of church architecture from England: the first cult places were built on older cult shrines, celtic or roman, anglo-saxon architecture had some german roots, norman from France. The English Gothic is a variation of the style, classified in three periods. In most interesting cases the current church or cathedral can have parts from several periods and styles. 

Ei kommentteja: