perjantai 9. kesäkuuta 2017

Kaikki virtaa

Vaalit olivat ja menivät. On helppo puhua latteuksilla, mutta kyllä tässä taisi käydä niin, että ensin äänestetään Brexitistä, sitten säikähdetään ja äänestetään uudelleen ja lopussa voittaa Saksa.

Vaalit ovat herkkä asia, varsinkin Englannissa. Mikään ei ole varmaa, ennenkuin kaikki kortit on katsottu. Mayn itsevarmuus kostautui, vastustajaa ei saisi aliarvioida, eikä ihmisiä. Äänestäjät kyllä erottavat oikeat asiat. Epävarmoina aikoina, kun pommittajat vaanivat keskellämme ja turvallisuus korostuu, tunnemme vanhenevamme, ei ehkä ole viisasta verottaa lisää vanhenevia ja leikata poliisivoimista. Theresa May muistaa sen nyt, mutta oppitunti oli kallis.

Olen ihmetellyt vaalien hitaahkoa ääntenlaskua. Periaatteessa kaiken pitäisi olla selvää, äänestyslippu on aika yksinkertainen. Puolueella on piirissä vain yksi ehdokas, eikä puolueita ole montaa. Äänestyslipussa on vielä puolueiden kuvallinen tunnus, joten lukutaitoakaan ei oikein tarvita. Henkilöllisyys todistetaan kätevästi kaasulaskulla.

Oli ilo seurata BBC:n selkeää uutisointia vaaleista, innostuneita panelisteja ja asioiden havainnollistamista. Erinomaista työtä. Vaaleista tuli mieleen ystävän sutkaus konservatiiveista Englannin kepulaisina, samalla tavoin Labour rinnastuu auringonlaskun demareihin, jotka eivät kuitenkaan anna periksi ja ottavat hävitessäänkin voiton!

***

Just another election, political currents can be strong, suprising and dangerous. Gary Lineker said of football that in the end Germany will win. Could that be the case in politics as well? Their government is the most reliable one, but we cannot take nothing for granted these days. Except: it is not a particularly bright idea to save on security and to plan heavier taxation on old people. And in sport, in politics, one should always have respect for the opponent.

Ei kommentteja: