maanantai 5. kesäkuuta 2017

Aneurin Bevan - sote-karju


Englannin NHS - National Health Service syntyi toisen maailmansodan ja Labourin maanvyörymävoiton jälkeen. Karkeasti ottaen järjestelmä jättää sosiaalihuollon paikallishallinnolle, kuntien harkintaan ja hoitaa terveydenhuollon kansallisesti ja alueellisesti, mutta myös lähipalveluna omalääkäreiden kautta.

Mies NHS:n kätilönä oli Walesista kotoisin oleva pitkän linjan vasemmistowhig Aneurin Bevan. Hän vastusti ennen sotaa tuhlausta varusteluun ja kävi kovaa kamppailua Churchillia vastaan. Hän kuitenkin käänsi kelkkansa, kun huomasi, ettei Chamberlainin myöntyvyyspolitiikka pysäyttänyt Hitleriä. Hän alkoi tukea myös hallitusta ja Churchillia.

Hiilikaivosalueen vanha ay-jyrä pääsi sodan jälkeen köyhän asialle rakentamaan kansallista terveysjärjestelmää, kansallistamaan yksityisiä sairaaloita ja lopulta sulkemaan vastustavien lääkäreiden suut kullalla. Näin syntynyt lapsi, NHS, oli valtava, sen terveydestä ja kehityksestä on käyty loputonta keskustelua. Bevanin ansiot ovat myös toisessa herooisen tason haasteessa, uuden asuntotuotannon järjestämisessä sodan jälkitunnelmissa. MacMillanin aikaan oli jälleenrakennus jo alkanut, volyymit olivat valtavia, mutta Bevan satsasi myös rakentamisen laatuun määrän ja vauhdin lisäksi.

Vähäosaisten hyväksi toimiessa tarvittiin tarmoa ja tahtoa, eikä temperamentti saanut olla kovin kesy, jos aikoi pärjätä ajan poliittisten jättiläisten kanssa. Sanalliset lipsautukset ja takinkäännöt varsinkin ydinaseistamislinjassa koituivat lopulta kohtaloksi, hieman samalla tavoin kuin vaikka Kaarlo Hillilälle kotimaassa, väkevä toiminnan mies lopulta hiipuu ja poistuu näyttämöltä sairastellen.

Joka haluaa hahmottaa kotimaista valinnanvapauskeskustelua, voi myös käydä tutustumassa nyky-NHS:n tarjoamaan näkymään osoitteessa:
http://www.nhs.uk/pages/home.aspx
GP viittaa general practioner palveluun, joka vastaa lähinnä terveyskeskusta.
Palvelussa tarvitsee postikoodit, joita saa esimerkiksi täältä:
https://www.doogal.co.uk/ukpostcodes.php

Palvelusta näkee, että Bevanin työn jatkajat ovat menneet sankarillisissa ponnistuksissa eteenpäin. Rahaa on mennyt, palvelujen tasosta voi olla monta mieltä, mutta palvelut ovat ihmisiä lähellä myös syrjäisimmissä Englannin kolkissa ja hämmästyttävässä määrin valinta on vapaa ja käyttäjien kokemuksen pohjalta luokittelema. Eräänlainen julkisen palvelun tripadvisor, siis.

Kuvassa vanhan liiton aikainen sairaala Lord Leycester's Hospital Warwickista.

***

Aneurin Bevan, a great whig politicien of heroic tasks, a midwife to the NHS and housing builder, a man to make poor people happier, his political career was long and illustrious. Those were the days for the real challenges of the Labour Party!

Ei kommentteja: