perjantai 23. kesäkuuta 2017

Eton mess - keskikesän resepti


Eton mess on klassinen Englannin kesäkuun juhlien jälkiruoka. Nimensä mukaisesti se on sekoitus ylevää ja sotkua. Reseptinä kyse on aika yksinkertaisesta, mutta erittäin toimivasta ratkaisusta, jossa makeus, kermaisuus, mansikkaisuus ja rapsakkuus lyövät kättä erittäin onnistuneesti ja kesäisesti. Hyvää keskikesän juhlaa tämän myötä!

Ota tuoreita mansikoita ja perkaa ne. Puolita marjat. Jos et halua puolittaa, älä puolita. Jos haluat puolittaa puolikkaat, tee niin. Voit ripotella mansikoiden sekaan tomusokeria. Itse laittaisin sinne muscovadosokeria, joka on vielä maukkaampaa kuin kotimainen fariinisokeri. Sekoita, ei haittaa jos mansikat vähän rikkoutuvat. Jos haluat, voit lisätä mansikoiden sekaan hieman Tescon mansikkamarmeladia tai jopa vadelmamarmeladia ja ehkä hieman sitruunamehua. Ripaus suolaa ehkä myös. Laita mansikat jääkaappiin jäähtymään. Ota makusi mukaan marenkeja, valkoisia tai vaaleanpunaisia, murskaa ne makusi mukaan. Palat voivat olla isojakin. Älä anna murskan ottaa kosteutta. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi ja mausta sokerilla. Vaniljaakin voi laittaa, jos välttämättä haluat. Mutta kermaa pitää olla paljon, kuohukermaa eikä mitään kevytratkaisuja!

Sinulla pitäisi olla nyt murskattua marenkia, kermavaahtoa ja mansikat. Sekoita ne keskenään tarjoilukulhoon. Sehän voi olla vaikka se johon olet mansikat jo laittanut. Älä sekoita liikaa, mutta tee kokonaisuus päättäväisesti näyttäväksi sotkuksi. Pyydä ihmiset heti syömään tai ala syödä itse. Kiire on, ettei marenki ala pehmetä liikaa. Muista nauttia kesästä, äläkä vaivaa päätäsi sillä, että olisiko pitänyt maustaa sitrusliköörillä. Ei tarvitse. Jos sokeria ei ole tarpeeksi, sitä voit lisätä. Jos tarjottava loppuu, älä murehdi, sitä voi tehdä lisää. Syödessäsi sulje silmäsi ja ajattele Englantia!

***

Eton mess - a definite summer marriage of double cream, meringue, muscovado (or plain jane) sugar and strawberries. Mix it all - and may your midsummer be a happy one!

2 kommenttia:

ralphoperaphile kirjoitti...

You've forgotten the meringue, Markku!

Oh my England! kirjoitti...

Ralph, right you are - so obvious I forgot it from the English summary! Thanks!