tiistai 23. toukokuuta 2017

Luostarit lakoon



Henrik VIII oli toiminnan mies. Neuvonantajansa Thomas Cromwellin johdolla hän hankki omaisuutta kruunulle murskaamalla kirjaimellisesti luostarilaitoksen vuosina 1536-1541. Luostareilla oli omaisuutta, maata ja rikkauksia, osaamista, kauppaa ja vääriä mielipiteitä. Luostarit olivat hämmästyttävän suuria ja monipuolisia laitoksia, omavaraisia, maallikkoveljet olivat tekemisissä kyläläisten ja kaupunkilaisten kanssa, pitivät huolta heikko-osaisista ja tarjosivat väylän oppimiselle.

Olin kierrellyt turistina Englannissa useita kertoja ennenkuin varsinaisesti havahduin muutoksen suuruuteen. Luostareita oli joka puolella, erityyppisiä ja monesta paikasta löytää raunioita, jotka kertovat kiehtovasti menneestä ja meille oudosta elämäntavasta.

Kuvanani on National Trustin opas John, joka Fountainsin luostarissa Yorkshiressa opasti seuruettani paremmin ymmärtämään valtavaa kokonaisuutta. Henrik VIII:n miehet repivät Fountainsissa ahneuksissaan lyijykattojen lisäksi pylväistöjen alla olevat suojalyijytkin, jotka eivät ole kovin isoja paloja. Kattojen poistaminen oli paha asia, rakennukset alkoivat rapautua ja niitä oli helppo käyttää kivilouhimoina muiden rakennusten materiaaliksi. Näitä kiviä voi löytää myöhemmistä rakennuksista sellaisenaan. Fountains on hienoimpia tutustumispaikkoja - alue on laaja, siihen liittyy aikanaan luostarin ostaneen herran muut puistomaiset alueet. Johnin opastuksen mukaan luostarinraunio ostettiin aikanaan puistoon liitettäväksi kuin jättimäinen puutarhatonttu. Romantiikan aika alkoi nähdä luostarinrauniot taas erityisen kiinnostavina, jota vahvisti uusgotiikka ja kiinnostus menneeseen ja kauhuun ja tragiikkaan ylipäänsä. Se on helppo ymmärtää, koska rauniot herättävät tänä päivänäkin tunteita niissäkin ihmisissä, joille luostari ei lähtökohtaisesti ole mitenkään kiinnostava ympäristö. Fountainsin lisäksi Rievaulxin raunio Yorkshiressa on todellinen helmi paikaksi. Se sijaitsee jyrkässä laaksossa ja pääkirkon laiva on suuremmoinen ruohottuneessa ympäristössä.

Lakkautetut munkkikunnat joutuivat äkilliseen alanvaihtoon, sopeutuminen on varmasti ollut työlästä. Tämä on myös vaikuttanut paikallisväestön hyvinvointiin, luostarit tarjosivat hoivaa ja työmahdollisuuksia. Monella paikalla paikallisyhteisölle tarjottiin tilaisuus ostaa luostarin kirkko omaan käyttöön. Malvernin Priory ja Tewkesburyn Abbey eivät satunnaiselle kävijälle juurikaan muistuta juuristaan luostarinkirkkoina, ovatpa vain poikkeuksellisen suuria ja komeita paikallispyhättöjä. Niihin liittyneet rakennukset on purettu aikojen saatossa tai näkyviin on jäänyt vain muutama fragmentti.

Yleensä luostarit olivat tyypeiltään veljeskuntia, joissa ydinjoukko oli tekemisissä vain keskenään ja maallikkoveljet asioivat luostarin ulkopuolisen maailman kanssa. Sisäpiiristä liikkui monenlaisia huhuja, joita myös Cromwellin miehet aikoinaan keräsivät ja käyttivät niitä alasajon perusteina. Thirskistä pohjoiseen menevän A19 moottoritien varressa on Mount Gracen kartusiaaniluostari. Kartusiaanit olivat eräälaisia siirtolapuutarhaerakkoja, he viettivät aikaansa itsekseen omassa suhteellisen tilavassa mökissään ja näkivät muita veljiä oikeastaan vain messujen ja toimitusten yhteydessä. Mount Gracessa yksi hävitetyistä mökeistä on uudelleen rakennettu katsojien ihailtavaksi. Ruoka- ja viemärihuolto on järjestetty vakuuttavasti, eristyneisyys huomioiden. Paikka tekee vaikutuksen, ihmisen on täytynyt uskoa vahvasti tällaisen eristäytymisen mielekkyyteen. Paikkaan ei ole ihan helppo päästä moottoritieltä, kannattaa tutkia paikka kartalta etukäteen - ryhmittäytyminen tulee epätyypillisesti ja nopeasti, mutta paikka on käynnin arvoinen.

***

Henrik VIII demolished monasteries everywhere in England, every region seems to have some less or more noble ruins, some magnificent like Fountains or Rievaulx. Some parishes took the change of bargaining a handsome abbey church for local community, ordinary folk took seats in the nave instead of brothers. Closing monasteries could be the local crisis affecting social care and work possibilities as well.


Ei kommentteja: