sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Ilma muuttaa


Englannin ilmojen maine on epävakaa. Tosiasiassa Pariisissa on satanut melkein joka kerralla kun olen ollut siellä ja Lontoossa paljon harvemmin kuin pitäisi. Se on suhteellista, sade Ranskassa on enemmän chic ja Englannissa se otetaan vastaan pakettiin kuuluvana. Huomattavasti Suomea monimutkaisempi sijainti eri ilmamassojen risteyksessä, monimutkaisessa mallintamisessa tekee säätieteilijöistä nöyriä. Silti, ilmastossa on jotain vielä epävakaampaa ja muutoksen alla.

Sivutuote saattaa olla täysin yllätyksellinen. Englanti on ranskalaistumassa. Sen ilmasto on muuttumassa viininviljelylle sopivammaksi. Ranskalaiset kuohuviinituottajat ovat kaikessa hiljaisuudessa alkaneet ostaa champagnemaisia maa-alueita Etelä-Englannista Kanaalin rantamien tuntumasta.

Sisämaassa viininviljelijät ovat olleet eksentrikkoja tähän asti. Tuotteet ovat olleet ammattipiireissä vitsin asteella. Mutta mitäpä jos pitkä lämpökausi, suotuisat kosteusolot ja pitkä syksy tuottavatkin valkoviineihin aromeja, jotka ovat rikkaita ja sopivat jopa intialaisen ruoan kanssa? Asioihin kannattaa suhtautua avoimesti, maut muuttuvat ja ilmasto kehittyy. Ehkäpä tulevaisuuden Englanti on  viinien suhteenkin omavaraisempi tavalla, jossa ei laadullisesti ole hävettävää mannermaan kanssa?

Kuvassa komeaa nimeä kantava viinipullo Elgar, Lovells, West Midlands. England made me!

***

England's climate is in change. Long and mild vexation period might produce not any longer laughable, but rather interesting wines. Some French producers have noted this and made investments on terrain anglais.

Ei kommentteja: