sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Quo vadis, Marks & Sparks?

Chandlerin - tuon mitä englantilaisimman amerikkalaisen - Syvä uni alkaa Marlowen kertojanäänellä kuvauksella rahakkaasta tapaamisesta, jonne mennään selvin päin ja vieläpä ruudinsinisessä puvussa. Sellaista pukua ei ole helppo löytää. Ruudinsavun väri on häilyvää ja havainnot ovat haihtuvia. Ennenkuin vaivun kokonaan unikuvien shakespearelaiseen olemukseen (sehän on pääasiallinen aines josta meidät on kudottu) niin menen asiaan. Marlowe, säästäväisenä miehenä, olisi ostanut pukunsa Marks & Spenceristä - niiden hinta on kohdillaan ja laatu sopii hyvin kenttätöihin, kuten eläköityneiden upseereiden tapaamiseen. Parempaakin laatua maailmassa tietysti on, mutta näillä mennään riskit minimoiden.

Olen blogissa aiemmin ihastellut Marks & Spencerin siunauksellista vaikutusta maahamme ja palannut aiheeseen sen jälkeenkin. Sokoksien yhteydessä on ollut liikkeitä, joiden valikoima on elähdyttänyt omaa vaatekaappiani. Kolmet kenkäparit ovat tuoreimmat, lukemattomat paidat ja aistikkaat alusvaatteet ovat sulostuttaneet arkeani. 

Mikä tuo siis varjon kesäiselle taivaalle? Liike lopetti jo vähäisen muonaosastonsa. Olen sydän syrjälläni katsellut vaatemyyntiä - tavara on hyvää, hinta helppo, mutta asiakkaat eivät kulje osastoilla ripein askelin ja pälyile toisiaan parhaiden ostosten tekemisen kilpailussa. Se huolestuttaa minua. Suomalaiset, löytäkää Marks & Sparks ja ostakaa - kaikki on edullista ja hyvää! Niin ketju pysyy rakkaan maamme kamaralla elähdyttävänä brittiläisen tavaran ja kulttuurin - tyylin - tarjoajana. Jos ette toimi oikein, tässä käy todella huonosti. Nettikaupassa ei ole mahdollista saada sitä kohteliasta, ystävällistä perusbrittiläistä hyvettä palvelun muodossa kuin näissä keitaissa vaatehtimon asussa. Mainitsinko jo asiakaskunnasta Kate Mossin? Kate Bushista en ole varma. Ja Blairin koko hallitus oli asiakas - hänhän edusti konservatiiveja  - vai oliko se sittenkin työväenpuoluetta?

***

Marks & Spencer have its shops in Finland as well. Today, I am once again worried of stubbborn nature of Finnish customers: crowds have not found yet Marks & Sparks en masse. I hope they soon will: clothes are of excellent price, quality and taste. Brogues, shirts, suits, knickers! Go and make yourselves and those friendly faces behind the till happy. Their service had been so English, so polite, so nice! Come on, customers, you can do it!

Ei kommentteja: