maanantai 18. syyskuuta 2017

Mansikkapaikkani no 2

Toiseksi paras paikkani on helppo sijoittaa suuressa mittakaavassa Englannin pohjoisosiin. Helppoa ei kuitenkaan ollut määrittää, missä paikassa pohjoisen henki voimakkaimmin puhuisi, ehdokkaita oli monta, monet niistä vesielementtiin yhteydessä. Itse tunnustaudun joki-ihmiseksi, järvien ja merien olemus ei ole niin tuttu.

Durham edustaa pohjoista henkeä, ankaruutta, kylmyyttä, rehellisyyttä, päättäväisyyttä ja ystävällisyyttä. Kaupungin sijainti kukkuloilla on dramaattinen ja sitä korostaa kovan kiviaineksen käyttö. Sillat ja joenmutka, jonka ylle kohoaa ikivanha, raskas romaanisen ja goottilaisen tyylin kiinnostavaa taitekohtaa edustava katedraali, luovat ainutlaatuista tunnelmaa. Kirkko on linnoitus ja sen arkkitehtuuri on painavaa, valtavista kivistä koottu. Joenmutkan hämyiseen tunnelmaan olen palannut ajatuksissani monta kertaa ja siirtynyt kaupunginosien välillä mukulakivikatuja pitkin. Nauttinut illan hämäryydestä ja viileydestä, jotka ovat korostaneet valojen kirkkautta ja seuraavan aamun kylmää säteilevyyttä. Poliisisarja George Gentlyn - hahmona taas yksi pohjoinen tyyppi, kova ja pehmeä - jaksoista monet ovat sijoittuneet Durhamiin. Kohtauksia on kuvatttu jopa katedraalin sisällä.

Hyvin samanlainen paikka on Richmond, Herriotin kuvaama kaupunki, jossa on vielä omituinen ranskalainen vivahdus. Sekin on voimakkaasti virtaavan joen mutkassa ja näkymiä hallitsee linnan ylväs raunio, josta näkee daleen saakka. Vihreän laakson keskellä pieni tiivis urbaani keskus on unohtumaton - sen kanssa tosin kilpailee Askrigg ja Reeth, näkymissä Lake Districtin laaksot, joiden pohjalla ikiaikaiset järvet. Pohjoiseen kuuluvat myös Rievaulxin ja Fountainsin unohtumattomat luostarirauniopuistot, joissa voi viettää piknikkiä uskomattomassa, ajattomassa maisemassa.

Valintani on kuitenkin kaikkialla pohjoisessa oleva käsite, nummi, heath. Kuvassani on pieni lähde jostain Hutton-le-Holen ja Lastinghamin puolestavälistä. Ne ovat syrjäisiä paikkoja nummien keskellä. Pienessä, idyllisessä Huttonissa on mainio teehuone flapjackeineen ja maaseutumuseo rauhallisessa kyläkeskuksessa. Lastinghamissa on eräs maan vanhimpia kirkollisia rakenteita vaikuttavasti keskellä syrjäistä nummimaisemaa ja neljän veljeksen tarina rakenteiden takana
https://en.wikipedia.org/wiki/Lastingham
Lastinghamissa on ainakin yksi säädyllinen ruokapaikka.
http://www.lastinghamgrange.com/make-your-reservation.html
Tie nummelle lähtee kylän laidalta, Grangen kohdalta.
Kävely maisemassa on elämys. Ei ole paineita nähdä mitään kulman takana, kaikki on kerralla nähtävissä, taivas ja maa, kanervien, turpeen ja lammasten väkevä tuoksu kesäpäivän vahvistamana. Pohjoinen puhuu yksinkertaista ja selkeää kieltä, unohtumattomasti.

***

My second strawberry place is a heath view between Lastingham and Hutton-le-Hole. I love northern England and there were many caditates to my personal choice: Richmond in the North Riding, majestic Durham, the big abbey parks of Fountains or Rievaulx or the beautiful Lake District. But heathland, Emily's heath, smell of heather, peat and sheep, long views across the horizon - that is the spirit of the North combined.

Ei kommentteja: