perjantai 22. syyskuuta 2017

Brexit ja Euroopan tila

Kävin Euroopan itäisissä osissa ja kauhistuin paikallisväestön kriittistä EU otetta. Jouduin myöntämään, että suhteeni eurooppalaiseen projektiin on tekopyhä. Se on sulje silmäsi ja ajattele Eurooppaa - asenne. Churchillin kauhistelema rautaesirippu jakaa yhä kansoja mantereella. Tsekkiläinen, pääkaupunkiin kotikaupungistaan muuttanut taksikuski kertoi unelmistaan rikastua Prahassa ja aloittaa oma yritys. Se on ollut takkuista. Hän rakastaa Prahaa ja haluaisi asua siellä aina, mutta joutuu keikkailemaan myös kotikaupungissaan. Hänen ongelmansa ei kuitenkaan ole sama kuin puolalaisen, joka on lähtenyt Englantiin, eikä hänen tarvitse huolehtia Brexitistä.

Tsekkien pessimismi tuo mieleen EU-kriittisten brittien yllätykselliset näkökannat. Tuntuu, että komission ajattelu on jäänyt yleiselle tasolla ja idealismiin - miten voidaan oikeasti harmonisoida unionia, jossa toisessa maassa on keskipalkka 500 euroa ja toisessa 3000 euroa? Jos sosiaaliturva perustuu kaalimaajärjestelmään toisaalla ja toisaalla tuetaan maan kansalaisia ja maahan muuttaneita huomattavin etuuksin. Uskallammeko oikeasti kysyä ihmisiltä Itä-Euroopassa että onko ok että tulitte ensin kommunismin alistamaksi ja nyt sen vielä tekee kapitalismi (periaatteessa myös natsijyrän alle jääminen on mahdollinen näiden lisäksi mutta vielä senkin kokenut sukupolvi alkaa vähitellen hävitä)?

Miksi Britannia hylkäsi Unionin? Mitä jos pottuiluhengessä tai vaistolla tehty äänestyspäätös, vaikka siihen ei oikein olisi uskonutkaan, on aidosti ainoa oikea moraalinen teko? Onko mahdollista rakentaa uusi brittiläinen Jerusalem moraalikatoisen EU:n ulkopuolelle William  Blaken hengessä? Millainen se olisi ja mihin se perustaa itsensä? Ei kai se ala päättäväisemmäksi kuningaskunnaksi joko höpsön Charlesin tai hänen tavallisten poikiensa johtamana? Elisabeth II on varmaan eräänkin kerran tuskaisesti ajatellut että hänen valtakautensa jälkeen Britanniaa odottaa sotkuinen aika ellei peräti vedenpaisumus.

No, nyt Mayn puhe on kuultu. Viisastuiko kuulija siitä? Sen verran, että rahasta ja ajasta puhutaan. Vanhat Britannian vahvuudet on taas kerrattu. Ehkä vertailu Churchillin Eurooppa-visioisiin puheisiin on kohtuuton, ajat olivat toiset ja rakennustyötä oli paljon. Nyt puhutaan purku-urakasta.

***

Visiting Czech republic made me to think some pessimistic thoughts about the EU. It seemed that the ordinary Czech is likely to share criticism of ardent Brexit-supporters, there are some wasted opportunities to build better social cohesion and some costly payback of some poorly administrated EU projects. But what will be the future of Britain, or Europe without England? PM May offered not much concrete details but some thoughts about payback and timetable, in her keynote speech today, in Florence.

Ei kommentteja: