sunnuntai 9. joulukuuta 2018

2018 Christmas Calendar no 3

Marmite on yksi Englannin eksentrismin kulmakivistä. Kyseessä on paahtoleivälle voin tai margariinin lisäksi levitettävä b-vitamiinipitoinen mallastahdas. Tuotteen historia on pitkä ja kääntynyt nykyisin hieman camp-henkiseksi. Se oli mukana jo ensimmäisessä maailmansodassa ja nykyisin siitä on välillä jopa gourmet-tyylisiä variantteja, vaikkapa xo-versio.

Perustuote jakaa mielipiteet, osa inhoaa, osalle taas tuote on jostain syystä ”acquired taste”, josta halutaan pitää kiinni. Tuote on jälleen kerran niitä, jotka ovat vaihtaneet omistajaa ja koostumuksesta on käyty salaliitohtavaa keskustelua. On vaikea keksiä Suomesta tuotetta, jolla olisi vastaava asema, ehkä mämmi tai kalanmaksaöljy voisivat kilpailla Marmiten kanssa, mutta nekään eivät yleensä herätä intohimoja näin vahvasti. Itse en ole mikään erityinen Marmiten ystävä, mutta kokeiltu on. Maku on maltainen, suolainen ja tumma - se on varmasti hyvin terveellistä. Säännöstelyn aikana kehotettiin levittämään tuotetta ohuelti, enkä näe syytä miksei tätä neuvoa voisi noudattaa edelleenkin.

***

Marmite is a quintessential English product, divinding nation like Brexit. This salty, malty, rich vitamin b product has been available also on various special editions, like gourmet XO or Royal Ma’amite. I would say, the love towards Marmite is always acquired taste, reflecting product’s rich history and personal experience. For me, a thinly spread layer on toast is quite enough, so healthy product must be handled with care.

Ei kommentteja: