keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Fisherman's friends

Atlantin kalastus on muuttunut vuosikymmenien aikana teolliseksi. Ennen kalastajat taistelivat herooisesti merta vastaan heikolla kalustolla, henkensä kaupalla ja rakastivat elementtiä, josta sai kovalla työllä toimeentulon. Nyt kaikki on suurempaa ja kasvottomampaa, eikä välttämättä kaikkea tehdä niin vastuullisesti kuin turskapaketeissa annetaan ymmärtää. Henkilökohtaisesta vaarasta ollaan edetty kalastuksen köyhdyttäviin ympäristövaikutuksiin ja kapitalismin haittapuoliin.

Mielikuvissamme merikarhukalastajat suuntaavat merille väkevien pastillien voimalla: ne rauhoittavat ärtynyttä kurkkua ja poistavat raskaiden huvien jälkituoksuja. Olen ollut pitkään näiden kalastajille kehiteltyjen pastillien suurkuluttaja. Kuluttaisin niitä enemmänkin jos toteutuisi kaksi asiaa:

1) Miksi Fisherman's Friend suosii sokeritonta? En tajua tätä ollenkaan. Noissa on niin vähän sokeria että lihominen ei ole vaarana ja keinotekoiset makeutusaineet tuovat makuun väärän sävyn.

2) Lakritsiversiota (keltainen paketti, Aniseed) pitäisi olla saatavissa koko ajan. Se on tehty sokeriin. Sitä on välillä saanut Tokmannilta, jolloin hamstraan sitä. Sellaista kelpaa pitää öljykangastakin taskussa vilustumisoireiden varalta.

Kuvan satsi on tuotu Haaparannalta - valikoima on monipuolinen, mutta sokerilliset ja lakritsalliset loistivat poissaolollaan. Silti hunaja ja sitruuna versio ei ole paha. Nettisivuille kannattaa laittaa vetoomuksia.

***

Fishersman's Friends pastilles were developed to help brave fishermen to face the elements in their dangerous work. Nowadays, the introduction of so many sugar-free versions is no good: the taste is worse. They have excellent sugary Aniseed, but, alas, that is only rarely available in Finland.

Ei kommentteja: