maanantai 7. elokuuta 2017

Kivi kestää

Yorkshiren daleja halkovat harmaat kiviaidat ja valtavat kiviset ladot - näkymä on toisella tavalla kaunis kuin kotoiset peltomme, joissa ovat suhteiltaan klassiset harmaantuvat puuladot, varsinkin jos niissä on pärekatto säilynyt.

Mutta englantilaisen kiven rikkaus ja värikkyys on ilahduttava. Geologisesti saari on meikäläistä maaperää monimutkaisempi ja kivilajeja on alueellisesti hyvinkin erilaisia, piikivestä graniittiin, hiekka- ja kalkkikiviin, joita meillä on suhteellisen vähän. Alueelliset erot ovat vahvat ja näkyvät rakennuksissa. Monesti tuntuu, että itse kaupungin tai kylän erityinen henki onkin jonkinlainen kiven hengittävä ominaisuus.

Näin varsinkin Cotswoldissa. Chipping Campden, Chichester, Broadway ovat muodikkaita paikkoja, joissa raharikkaat ovat sijoittaneet kivirakennuksiin, vanhoihin, pääsemään pois Lontoon humusta (ja kuitenkin tarvittaessa ajamaan sinne takaisin parissa tunnissa) wodehousemaiseen Maaseudun Rauhan Tyyssijaan. Tunnelman ainutlaatuisuus tulee kuitenkin muusta kuin omaisuusarvoista, se tulee kiven väristä. Se on lämmin, hohtava ruskea, keltainen, kulta tai vaaleanvalkoinen, valoa hohtava lähes haltijamainen kiviaines. Talot on tehty siitä ja ne tuntuvat säteilevän rauhaa, valoa ja lämpöä - ja, ja, kyllä: makeutta! Kivet on kuin tehty hunajasta. Miettikää hunajan väriä ja pääsette lähelle kokemusta. Hunajan väriin vaikuttaa kasvien siitepöly ja se voi olla jotain vahvan keltaisen ja harmaan väliltä.

Kivirakentaminen on taitolaji ja osaamista sopii ihastella. Kiviaidan tekeminen ei ole nopeaa, mutta se on varmasti osaajalle tyydyttävää. Kuvassa näkyy kiviaineksen kirjavuus hyvin. Hyvin tehty kestää. Jos kiveä ei käytä, myös tiilestä tulee kaunista ja hyvästä jäljestä voi olla ylpeä englantilainen muurari kuten Oz Näkemiin vaan muru sarjassa. Työ on kovaa, mutta tulos on kaunis. Ja parhaista tuloksista lisätietoa Alec Clifton-Taylorin maanmainiosta perinnöstä lukijakunnalleen.

***

Stone building is an expert trade, tough, slow work with beautiful and almost everlasting results. Cotswolds stone is luminous, warm, yellow, white, sweet - just like honey. This stone defines the timeless ambiance of beautiful, tasteful villages in the area - an ideal wodehousian escape from the London bustle.

Ei kommentteja: