Suhteeni Englantiin alkoi kaupallisissa merkeissä jo ennen ensimmäistä käyntiäni. Tilailin levyjä, joiden valikoima ja hinta pesi Suomen tarjonnan kevyesti. Se oli aikaa, jolloin paketeista piti maksaa tulleja ja veroja. Punnan kurssi heilahteli ja tilauksia tuli tehtyä sen mukaisesti, jos punta oli yli yhdeksässä markassa, ei kauppa juuri houkutellut, mutta oltiin välillä alle kahdeksan markankin. Suhteesta myyntifirmaan tuli pitkäikäinen ja ensimmäisellä matkallani kävin firmaa tervehtimässä. Se oli rajaseutua, Church Strettonissa. Isäntä oli häkeltynyt vierailusta, hän pyöritti firmaa autotallissaan, piti varaston minimaalisen pienenä ja kokosi tilaukset logistisesti tehokkaasti. Suomesta hänellä oli muutama muukin asiakas. Hän tunsi Suomesta erityisesti yhden asian: Mannerheimin, joka oli hänen mukaansa hieno mies. Siihen oli helppo yhtyä.
EU:n myötä kauppa helpottui entisestään ja vakautti kurssivaihteluja punnan suhteen. Amazonin aikakausi alkoi ja ennen pitkää se vaikutti levykauppaan kokoavasti, joitakin vanhoja liikkeitä poistui markkinoilta ja pienet toimijat saattoivat avata myyntipisteen ainoastaan virtuaalisesti Amazonin siipien suojassa, pientä korvausta vastaan. Myös Ebayn valtakausi alkoi ja yksityiset myyjät alkoivat myydä tavaroitaan, uskomatonta kyllä, koko maailma markkinanaan.
Sain ostettua ne kirjat, joiden vuoksi olin epätoivoisesti kierrellyt divareita turhaan, suorastaan lapsellisen helposti ja helppoon hintaan. Richardinkadun kirjaston brittiläisen kokoelman helmikirjat sain ostettua helposti Amazonista tai Abebooksista. Levyt alkoivat yhä enemmän olla kuriositeetteja, niistä alkoi tulla pelkkiä tiedostoja, jotka ladattiin, ne eivät kaikille välttämättä tipahdelleet postiluukuista. Nykyaika on hyvää aikaa ja se on kauheaa aikaa. Levyt ovat halpoja, kirjan saatan tilata yhdellä pennyllä ja maksaa lisäksi vain 3,5 £ postikuluja, joka jää sitten uuden, iskemättömän, kotiin kuljetetun kirjan hinnaksi. Tämä on käsittämätöntä, mutta ei voi jatkua loputtomiin.
Englantilaisia tavaroita voi tilata netistä monipuolisesti ja postituskulut ovat kohtuulliset. Postimyynti on ollut erittäin turvallista, minua on yritetty kerran huijata, yhtä ohjelmalevykettä yritettiin laskuttaa kahdesti. Sen hoiti Luottokunta hienosti. Suomessa ei ole päivittäistavaroiden nettikauppa oikein vieläkään lähtenyt käyntiin kunnolla, Englannissa Tesco ja muut vähittäiskaupat ovat pyörittäneet nettikauppaa jo pitkään ja palvelu pelaa huonojalkaisille vanhuksille ja muillekin.
Yhteydet Suomeen ja EU:in kuitenkin taas palautunevat vanhalle vaivalloiselle raiteelle veroineen ja tulleineen Brexitin myötä. Sitä ennen kannattaa tilata niitä pennyn kirjoja, jos hyllyssä on tilaa. Suosikkikauppoja on kirjojen postimyynnin pääkaupungissa Hay-on-Wyessä. Sekin on rajaseutua ja ihan käymisen arvoinen paikka, virtuaalisesti tai paikan päällä, sattuman oikusta siitä on tullut käytettyjen kirjojen logistinen keskus.
***
Mail Order from England - that is the base of my record and book collection. We started outside the EU, paid custom charges and taxes, saw equal taxation within the EU, rise of Amazon and Ebay, one penny for a book - amazing pricing - will Brexit end it all? The control will be back, like the pictured Stonebow gate of Lincoln, controlling the movement of citizens and goods.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti