torstai 3. elokuuta 2017

Intialainen keittiö

Kuvan kaverit eivät ole matkatoimistossa. Tiski on intialaisen pikaruokapaikan siisti front desk, johon back officessa valmistetut, rasvassa vahvennetut mausteiset kastikkeet, riisit ja naan-leivät tuodaan nälkäisille. Tämä paikka oli Norwichissa ja henkilöt ihmettelivät, miksi ylipäänsä halusin paikan kuvata. Heistä siinä ei ollut mitään ihmeellistä.

Annokset tulivat folioastioihin pakattuna, keltainen rasva kirjoi niiden pahvikannet. Söin mausteiset annokset majapaikassa  - kardemumman, curryn, kurkuman, chilin ja kaiken muun polte lämmitti mukavasti sateessa kylmettynyttä ruumistani.

Meillä nepalilainen keittiö on hieman intialaista suositumpaa, intialaisessa ravintolassa Suomessa ei koetella mausteisuuden huippuja, kuten Englannissa voidaan tehdä. Pekka Sauri kuvasi kerran hauskasti, miten oli jossain lontoolaisessa intialaisessa tilannut tulisimman annoksen. Isännät olivat aluksi kieltäydyttyään taipuneet lopulta jääräpäisen vieraan tahtoon. Sauri kuvaa poistuneensa ravintolasta itkien, mitään näkemättä, isäntäväen taluttamana. Omat kokemukseni eivät ole yhtä hurjia, mutta olen itsekin ollut ainakin jonkin asteissa liekeissä sekä ylä- että alapäästä näiden suuruksien sivutuotteena. Hyviä ne ovat, itse pidän erityisesti kardemumman dominoimista ruskeista kastikkeista.

Tescon intialaiset valmispurkit S-kaupoissa ovat minusta kelvollisia. Vii Voanista ja Hämeentien etnisten ruokakauppojen klusterista saa hankittua erikoisempia purnukoita ja tilpehöörejä, joilla voi hoitaa kaipuutaan Intiaan Englannissa. Itselleni hankalinta on perinteisesti ollut riisin keittäminen. Se on taitolaji ja riisikeittimen hankinta helpottaa kovasti. Ruoanvalmistuksessa kastikkeiden vahvan maun takana on metodi, jossa mausteet lisätään kiehuvaan öljyyn kypsennyksen jo alkuvaiheessa, näin maut vahvistuvat ja syvenevät.

Intialaiset ravintolat muodostavat helposti klustereita. Manchesterin Curry Mile on kuuluisa, samoin Lontoon pohjoisen Drummond Street. Niissä kulkijaa odottaa suloinen runsaudenpula, valinnan vaikeus. Sisällä hikoillaan mausteiden äärellä, nautitaan pehmeästi äännetystä englannin kielestä ja ihmetellään imperiumia, joka on tuottanut tällaisiakin rikkauksia.

Matkojen varrella mainio ravintola on ollut Malvernin Anupam.
http://www.anupam.co.uk/

***

Indian kitchen - the soul food of the past empire! The English like it hotter than we, the mild Finnish. My usual bad joke is about Tikka Masala. Tikka is not chicken in Finnish, but bird it is - a woodpecker. And you can find a place called Masala in Kirkkonummi, Finland. The most popular Indian dish in Finland is Butter Chicken, mild, sweet and only a bit hot!

Ei kommentteja: