lauantai 19. elokuuta 2017

Englannin kasvot

Kiitos ahkerille lukijoille. Lukijatilastot ovat olleet mykistäviä ja kuluneen sanonnan mukaan ne vetävät nöyräksi. Ei kuitenkaan niin nöyräksi, ettei päivityskynnys nouse liikaa. Aika on mennyt viime päivinä muissa haasteissa, miettien sitä, mitä Avonin Joutsen tarkoitti sanoessaan, että Tanskanmaassa on jotain mätää. Shakespearen vaikutus kieleen ja kulttuuriin on iso juttu, melkoinen möhkäle kevytmieliseen päivitykseen. Mikä rajaus olisi? Ainakin Myrsky - The Tempest ja sen perintö kiinnostaisi - menee kotimaiseen Prosperoon, Paavo Haavikkoon saakka.

Shakespearekultti vilahtaa Simon Schaman sarjassa Britannian monet kasvot, jonka pari osaa on vielä  Yle Areenassa nähtävillä. Schama on pitkän linjan kulttuurityöläinen, joka aloitti omituisilla aiheilla kuten Landscape and Memory, mutta on kulkenut tavanomaisimpiin aiheisiin ja tiukempiin rajauksiin - History of Britain ja Rembrandt's eyes. Schaman uraa seuratessa tuntuu huvittavalta, että intomieli on iän karttuessa vain lisääntynyt. Kädet viuhtovat ja kieli artikuloi voimakkaasti. Mutta mark my words, hänellä on tietoa ja osaamista tehdä paljonpuhuvia rinnastuksia. Hän menee syvälle ilmeisen alle. Esimerkkinä siitä hienovarainen vihje Horatio Nelsonin ja Dianan hautajaisten rinnastuksesta ja naisten kohtelusta. Tai koirankorville rispaantuneen Rolling Stone lehden esittely, jossa Lennon ja Yono poseeraavat vaikuttavassa rakkauskuvassa viisi tuntia ennen päättymistä.

Suosittelen lämpimästi, erityisesti niille joita muotokuvataide ei voisi vähempää kiinnostaa.
https://www.amazon.co.uk/Face-Britain-Nation-through-Portraits/dp/0670922293/ref=pd_rhf_dp_p_img_1?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=YXG15TFJFHAVQ35D5FE9

Valitsin kuvaan ystävälliset ja avuliaat Englanti-kasvot: Norwichin katedraalin opas. Hän tunsi rakennuksen isoja ja pieniä yksityiskohtia myöten ja oli kohtelias ja ystävällinen, kulttuurin kulmakivi siis.

***

The faces of England - what a subject! My cover face is from Norwich cathedral, she knew it all and was polite and friendly. For even more enthousiasm, you should seek for embarrassment of riches by Simon Schama and his marvellous Faces of Britain - a book or TV show. The Show it is, because of Simon's windmill-like hands and big gestures and strong articulation. His ability to raise new thoughts and interesting, beyond obvious comparisions is masterly. Gun stuff. Warmly recommended.

Ei kommentteja: