perjantai 14. heinäkuuta 2017

Sunnuntailounas


Sunnuntailounas on klassisessa muodossaan paahtopaistia, kastiketta, kasviksia ja Yorkshiren vanukkaita. Paahtopaistia käytettiin jo Napoleonin sotien aikaan kuvaamaan, että Englannilla menee mukavasti kanaalin toiseen puoleen verrattuna. Pilakuva on muistaakseni James Gillrayn. Perusmuodossaan sunnuntailounas ei silti ole monestikaan kovin kummoinen kulinaarinen elämys ja on ehkä leimannut englantilaisen keittiön ikävähköä mainetta tarpeettoman paljon. Silti ruoassa hyvin valmistettuna ei ole vikaa, sillä pärjää ja vanhan Colman's mainoksen mukaan It is nicer with mustard. Myös piparjuurikastike, joka on Suomessa oudon harvinaista lounaspöydissä, sopii erinomaisesti, horseradish, sitähän löytyy melkein joka paikasta Englannista.

James Herriotin kirjat kuvaavat Yorkshire puddingeja herkullisesti. Kun ensimmäisen kerran maistoin niitä, pettymys oli melkoinen. Paikka oli Midlands. Niitä varmaan täytyy syödä paikan päällä, kotikentällä. Kuvan annos tuotiin eteen West Burtonissa. Isäntä oli kovia kokeneen näköinen, pahantuulisesti hiljainen, mutta kun syötyäni kehuin annosta, hän suli hymyyn. "Eivät ne etelässä osaa tehdä näitä." Pohjoisessa oli muutenkin paljon paremmin, jos vieras unohti lompakkonsa, sekin löytyi palatessa. West Burton oli kaunis. Ruokalaji ei sinänsä ollut kovin kaunis, pudding on kuin puhallettava, ruma uima-allas, joka on täytetty lihasiivuilla, gravylla ja kasviksilla. Jamie Oliver kuuluu myös niihin, jotka ovat innokkaasti hehkuttaneet höttöisen ruokalisäkkeen mainetta.

Valmistustavassa on yksi erikoisuus, esikuumenettu rasva ennen taikinan lisäämistä. Pätevän oloinen ohje löytyi BBC:ltä. http://www.bbc.co.uk/food/recipes/yorkshire_pudding_69240

Ei sunnuntailounaassa mitään vikaa ole ajatuksen tasolla. Kirkonmenot ovat takana, jalkapallo-ottelu alkamassa. Ideaalitapauksessa sukupolvet kohtaavat, isoisä muistelee, ei enää juoksuhautoja, vaan 60-luvun hippifestivaalia ja kahakoita virkavallan kanssa. Nyt jo seestyneesti, mutta yhtäkaikki touhu tuntuu nuoremmasta polvesta rasittavalta.

***

Sunday lunch: roast beef, gravy, veggies, Yorkshire pudding, mustard, horseradish sauce, after Sunday Service, before football or cricket, granddad no longer remembering trenches but rather Glyndebourne or Glastonbury festivals, boring youngsters as well...

1 kommentti:

ralphoperaphile kirjoitti...

I like to think that an authentic English roast beef lunch is a domestic speciality - as I hope you will discover...