lauantai 20. toukokuuta 2017

Full monty



Full monty tarkoittaa puhekielessä täyttä englantilaista aamiaista. Se voi viitata kenraali Montgomeryyn, jolla oli tapana syödä tuhti aamiainen kentällä, myös vähän vaikeahkoina taistelupäivinä.

Ero englantilaisen ja mannermaisen aamiaisen välillä on selvä. Mannermainen on jonkinlainen syömisen harjoittelu ja englantilaiseen aamiaiseen kuuluu tuhtia, kunnolla keitettyä lämmintä ruokaa. Oikeasti ihmiset eivät "kenttäoloissa" syö englantilaista aamiaista. Eräs B&B paikan pitäjä totesi, että kuolisi nopeasti jos söisi tuollaisia aamiaisia, mutta joskus hänenkin tekee mieli syödä sellainen.

Englantilaiseen aamiaiseen kuuluu muutama kiistaton ainesosa. Tee, marmeladi, paahtoleipä ja voi muodostaa selkärangan. Niissä kaikissa on luonnollisesti valinnanmahdollisuutensa. Itse pidän English breakfast tyylisistä teesekoituksista, suosin kitkerää ja paksuksi leikattua appelsiinimarmeladia ja valkoista paahtoleipää, joka on niin paahdettua että voi varmasti sulaa.

Sitten tulee kuuma osuus, joka on monesti valinnainen. Harva ottaa koko listan munakokkelia, papuja, pekonia, makkaroita, paistettuja sieniä, paistettuja tomaatteja, uppopaistettua leipää ja vielä savusilliä (kippers). Sienet ja tomaatti ovat monesti ilahduttavia. Makkaroihin on alkanut viime vuosina tulla gourmet-vivahde itseään kunnioittavissa paikoissa. Timjamilla tai salvialla maustetut paikalliset makkarat voivat nostaa aamiaista aivan yllättävälle tasolle. Mutta kammottavia perinteisiä nitriittipitoisia rasvapötkylöitä löytyy vieläkin. Savusilli on mielenkiintoinen tuttavuus ja on maukasta, tuskin kuitenkaan kovin terveellistä. Pekoni hyötyy brown saucesta (HP-kastike), sitä saatetaan kysyä tarjoiltaessa juhlallisesti. Kastike on pikanttia, mainettaan parempaa, niinkuin lähes makeuttamaton englantilainen sinappi.

Uppopaistetun leivän ihanuus ei ole minulle yrityksistä huolimatta auennut, se on mielestäni epäterveellisen kokonaisuuden epäterveellinen turhake, jota syödään nostalgian vuoksi. Kyllä paahtoleivällä pärjää!

Ylläoleva kokonaisuus muodostaa minusta englantilaisen aamiaisen kovan ytimen. Sen rinnalle voidaan tuoda vielä muutama täydentävä elementti: mehua, kahvia, mysliä tai muroja, jogurttia, hedelmät ja salaatti, kasvikset kuulostavat mannermaisilta. Perunoita näkee lisäkkeinä joskus. Paikallisia juustoja voisi olla, piiraita, mutta harvemmin niihin on törmännyt tai puuroon. Skotlannissa kyllä.

Englantilaisella aamiaisella pärjää kyllä varsin pitkälle ja on ilahduttavaa nähdä paikkoja, joissa ilmoitetaan, että aamiaista tarjotaan koko päivän. Joskus olen elänyt koko päivän pelkillä aamiaisilla ja olen hyvin selvinnyt. Olen kyllä terveellisemminkin elänyt. Mutta turistina olo on kuluttavaa...

***

Full monty, Traditional English Breakfast, is something facing pressure from those who like it more healthy. Luckily, there is no single truth about it, one can choose his/her ideal combination to the plate, something hot to be sipped down with the nice cup of tea. But do not forget bacon and mushrooms!

2 kommenttia:

ralphoperaphile kirjoitti...

We'll make sure we get in every component for the Full English when you visit!

Oh my England! kirjoitti...

Oh no, Ralph - that's a real killer! Seems that I really should pack my cholestrol medicine as well...