lauantai 20. helmikuuta 2021

Tulevaisuuden E-type?

Photo: Autocar.co.uk

Kaikki tietävät Jaguarin Type E-mallin: 12-sylinterisen, sulavalinjaisen, hankalasti hallittavan äärimmäisen moottoriurheiluauton, jossa on kuitenkin menneen maailman eleganssia. Se on tietysti myös bensiininkatkuinen ympäristörikos nykyajan katsannossa.

https://www.autocar.co.uk/car-news/used-cars/used-car-buying-guide-jaguar-e-type

Auto on edelleen haluttu keräilijöiden keskuudessa: sijoituksen arvo vaihtelee. Mainiolta sivulta löytyy myös linkki niille, jotka haluavat hankkia legendaarisen mallin, mutta rakennuttaa polttomoottorin tilalle sähköisen voimanlähteen: Concept Zero on projektin nimi ja luonne - vähäpäästöisyys. Varmasti sähkömoottori liikuttaa klassikkoa ihan pätevästi, hiljaisempi äänimaailma ja hajuttomuus voi vielä syventää elämystä ja tuoda maiseman tuoksun osaksi autoilukokemusta.

Sähköautorintamalla on muutenkin Britanniassa tapahtumassa mullistuksia. Sekä Ford että Jaguar suunnittelevat malliston sähköistämistä. Jaguarin omistaja Tata on asettanut tavoitteen jo vuoteen 2025 mennessä. Aikataulu on hurja. Saman konsernin raskaampien Range Rovereiden kohdalla valmistellaan jo hyppyä vetytekniikkaan sähkön yli. 

https://www.bbc.co.uk/news/business-56072019

Brittiläinen teollisuus on siis aloittanut vahvan iskun Teslaa vastaan. Analyysi tuntuu oikealta. Sähköautojen polulta on nähtävissä, että vaikka radikaali muutosvaihe on takana, edessä voi olla vieläkin nopeampia siirtymiä uuteen tekniikkaan, atomi- tai elektronitasolta vetyaikaan. Myös yksilölliset arvot voivat olla taas nousussa kollektiivisen Tesla-hypen hohdon tasaantuessa.

Jaguar on tuotemerkki, joka on synnyttänyt itsensä uudelleen useaan kertaan elinkaarensa aikana. On mielenkiintoista seurata, onnistuuko nyt vastaisku Tesla-imperiumia vastaan. Riskit ovat tietysti olemassa: riittääkö merkin vetovoima ja nostalgisuus kuluttajatasolla, kun vastapelurina on uutta maailmaa edustava menestyksen symboli? Jaguarin valttikortti voi olla sen urheilullinen tausta. Sähköjaggen hankkimisesta voi myös tulla isänmaallinen projekti pitämään Britanniaa ainakin kotoisten paikallisteiden valtiaana. 

Huokaisin syvään tuota juttuni kuvaa, siinä se menee ohi - mutta mitkä maisemat! Ja kuka sanoi, että horisontin pitää olla aina suorassa?

***

Both Ford and Jaguar are busy planning a tiger leap to make their fleet all electric, Jaguar even by 2025 and studying possiblities to harness Range Rover with hydrogen engine. No blame of narrowness of vision! I hope that these plans will be succesful: all the best to the great motoring legacy of Jaguar against à la mode-driven Tesla. May England rule the local roads!



Ei kommentteja: