sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Englannin paikallisvaalien satoa - pienten puolueiden renessanssi?

Brexit alkaa toden teolla konkretisoitua: nyt tulivat tulokset niistä äänestysalueista, joissa Englannissa pidettiin paikallisvaalit. Osassa vaalit ovat toisena vuotena - ettei tilanne olisi liian selkeä.

Suuri kuva vaaleista on pienpuolueiden, liberaalien, vihreiden ja riippumattomien rynnistys. Kansa on puhunut siihen malliin, että isot puolueet, Mayn Toryt ja Corbynin Whigit ovat johtaneet kansaa harhaan Brexitissä ja saivat nyt palkkansa. Liukuma pieniin päin on huomattava. Osassa äänestysalueita, kuiten Malvern Hillsien alueella, konservativit menettivät enemmistöasemansa, vaikka säilyttivätkin asemansa suurimpana puolueena. Huomiota herättävää on juuri riippumattomien ja Vihreiden nousu - puolueen vanha puheenjohtaja Caroline Lucas on kasvanut juuri näillä kulmilla.

BBC:n juttu vaaleista on tässä ja samassa yhteydessä linkki vaalien karttagrafiikkaan. Malvern Hillsien tilannetta on kuvannut BBC tähän, virallinen sivusto tässä ja paikallislehti ottaa kantaa näillä sivuilla.

Malverneilla vaalien yhteydessä järjestettiin kansanäänestys aluesuunnitelman hyväksymisestä. Se sai laajaa kannatusta ja tulee etenemään.

Vaalisivustot ovat varsin hyvät, mutta monimutkaiset. Itselläni seuraamista helpotti, kun olen kirjautunut paikallisen valtuuston sivuille ja saan asukastiedotteet sähköpostiini. Kuitenkaan esimerkiksi äänestysprosenteista ei löydy dataa ainakaan nopealla silmäilyllä.

***

Local elections in England 2019 - not perhaps landslide, but victory, however, for LibDems, Greens and Independants - and not only in Malvern Hills I am peeping most intensively. Two big parties are suffering from their Brexit mess - is England going permanently in the direction of many parties instead of two party tradition? It is likely that consequences of the Brexit are much complex than we now think.

Ei kommentteja: