sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Vanha valokuva Lincolnshirestä, osa 1

Katselin vanhoja digikuviani vuodelta 2005. Osa kuvista oli sellaisia, että en ollut niihin tarkemmin syventynyt. Otan kuvia matkoillani välillä hetken mielijohteesta jotenkin epämääräisesti: yleensä silloin alan kuvata jotain lähes pelottavan arkista, nukkavierua paikkaa. Jostain syystä tällaiset kuvat voivat jälkeenpäin osoittautua tehokkaiksi: niissä tiivistyy jotain matkan kokemusta, jota turistikohteiden kuvauksesta ei välity.

Nyt kiinnitin huomiota kuvaan, joka oli rajattu huonosti. Sen kuvapinnasta noin kolmannes oli asvalttia: sen yläpuolella oli kuitenkin kiinnostava row houses, rivitalojono. Näkymässä on jotain sellaista, että sen voi heti yhdistää Englantiin. Tietty surullinen yksilöllisyys, punatiilet, erkkerit, yksinäinen kattoikkuna, savupiiput, Fish & Chips-ravintolan kyltti. Olen törmännyt tällaisiin asuntoriveihin laitakaupungeilla, hivenen syrjässä, kulkuväylän varrella, jokseenkin ankeilla läpimenopaikoilla. Julkisivuun ei juuri satsata, veikkaus on, että takapiha on hieman viihtyisämpi: onko se käyttöpuutarha vai kukkaistutusten valtaama vai proosallinen tuoli ja pöytä asioiden märehtimiseen, mahdolliseen kaljan ja tupakan kanssa puuhasteluun. Tällainen talorivi voi olla myös kunnan sosiaalitoimen alaa vuokratalona.

Kuvassa oli selvästi ainesta. Rajasin sen paremmin keskittyen itse taloihin, kirkastin ilmettä ja lisäsin kuvan lämpöä. Se näyttää nyt mukiinmenevältä. Kiinnitin huomiota pilviin, jotka ovat perienglantilaisia, kuin Constablen maalauksesta. Edelleenkään tässä vaiheessa en tiennyt, missä tämä talorivi on. Lähtökohtaisesti ajattelin, että se voisi olla Lincolnissa ja lähdin selvittelemään asiaa.

***

I found from my files an early digi-photo from 2005. Pictured is a quintessential English view of row houses: shabby, silent and individual in a strangely common way. I cropped my picture and added some luminosity, trying to remember where and why I have decided to record this. It is an interesting looking row, with typical details from many parts of England: bricks and chimneys... and those wonderful Constable-clouds - it must be from Lincoln, perhaps. For next part, I will find, where exactly this is from.

Ei kommentteja: