perjantai 17. marraskuuta 2017

Varaslähtö jouluun

http://www.classical-music.com/article/25-greatest-christmas-carols-all-time

Joululauluissa on tietysti jotain perienglantilaista. Carol, laulu, ei oikeastaan ole sidottu joulun aikaan, vaan niitä löytyy kaikkiin vuodenaikoihin. The Oxford book of Carols on yksi kattavimpia tällaisia kokoelmia, mutta on selvää, että juuri jouluun liittyvät ovat nykyisin suosituimpia. Classical music-lehden listaus 25 parhaasta joulun aikaan liittyvästä laulusta on hyvä. Oma listani on kuitenkin erilainen - olen valinnut 12 mieleistäni. Julkaisen ne blogissa eräänlaisena joulukalenterina, parhaat viimeisenä.

Jokainen itseään kunnioittava katedraalikuoro julkaisee joululevyn, mutta selviä klassikoita on tullut Cambridgestä, erityisesti King's Collegen kuoron esittäminä. Kappelin akustiikka on omaa luokkaansa, sen tunnistaa levyiltä nopeasti. Arkkitehtuurina kappeli on hieno, se tuntuu juhlavalta tilalta, joka on pyörryttävästi koristeltu kivisin korukuvioin. Vähän aikaa katsottuaan huomaa, että suhteet ovat tarkasti laskettu, kappeli on yksinkertaisen tasapainoinen kuin kyljellään oleva tiiliskivi. Rakenteet ja koristelut toistuvat lähes teollisen säännönmukaisesti. Rubensin upea Lapsen palvonta-alttaritaulu tekee kappelista Kaikkien Joulukappelien Äidin!

***

I will start the list of 12 my favorite carols, one by one, in prioritised order. Originally there have been carols for every season, like in the nice collection pictured above - The Oxford Book of Carols.

Ei kommentteja: