perjantai 17. marraskuuta 2017

My Top 12 Christmas Carols - No 12

Great Malvern photo ©/newsteam/Daily Mail 23 January 2013

Suomalaiset ovat onnekkaita, kun säveltäjämestarimme Sibelius on tehnyt hienon valikoiman joululauluja. Elgar ei ollut mikään erityinen joulusäveltäjä. Siitä huolimatta joulukalenterissani sijalle 12 tupsahtaa hänen kuorolaulunsa The Snow.

Olen pyrkinyt valikoimaan kokoelmaani erityyppisiä teoksia. The Snow edustaa vakavaa, ankaraakin, ihmisen osaa pohtivaa teosta. Katolinen Elgar on selvästi inspiroitunut lunta kuvaavasta vaimonsa tekemästä runosta. Vaikka teos ei ole varsinainen joululaulu, se sopii genreen mainiosti. Runon kuvasto on liikkuvaa ja tässä on samaa syvyyttä ja kaipausta puhtauteen kuin Vexi Salmen nykyklassikossa Sydämeeni joulun teen.

Elgarin sävellys on vaativa. Säestys kahdelle viululle on ammattimiehen työtä, se on kaunis, vaikea ja luo tunnelmaa ja tunnetta. Sävellyksen huippukohdat soivat pysäyttävästi ja dramaattisesti. Kappaleessa ei ole imelyyden häivääkään, mutta se on paljaassa tunteellisuudessaan lähes ahdistava. Täydellinen joululaulu siis.

Teoksen esittäminen on varmasti hankalaa. Löytämäni esitys tekee oikeutta teokselle ja kuvituskuva ja levottoman tekstin kuljetus on minusta erittäin onnistunut. 

***

No 12 of my TOP 12 Carols is not actually a carol, but this beautiful poem about snow suits perfectly to any Christmas concert - but it is a difficult piece to sing and play! The Music Master Elgar composed movingly the touching poem of his wife.

Caroline Alice Elgar

The Snow

O snow, which sinks so light,
Brown earth is hid from sight
O soul, be thou as white as snow,
O snow, which falls so slow,
Dear earth quite warm below;
O heart, so keep thy glow
Beneath the snow.

O snow, in thy soft grave
Sad flow'rs the winter brave;
O heart, so sooth and save, as does the snow.
The snow must melt, must go,
Fast, fast as water flow.
Not thus, my soul, O sow
Thy gifts to fade like snow.

O snow, thou'rt white no more,
Thy sparkling too, is o'er;
O soul, be as before,
Was bright the snow.
Then as the snow all pure,
O heart be, but endure;
Through all the years full sure,
Not as the snow.


http://www3.cpdl.org/wiki/index.php/The_Snow,_Op._26,_No._1_(Edward_Elgar)










Ei kommentteja: