maanantai 16. lokakuuta 2017

Kulttuurin ytimessä kupillinen teetä

Hyvä Co Tran

Kävin tänään liikkeessänne ja ostin muutaman teen. Jos sopii, kysyisin muutaman teekysymyksen blogiani varten.
Olen viime päivityksissä käsitellyt Englanti-blogissani teetä. Huomasin, että aiemmin jo tutulla kaupallanne on Englanti-tausta. Jos sopii voisin kysyä muutaman kysymyksen teiltä teeasiantuntijana ja brittiläisen teekulttuurin tuntijana. Jos sopii, käyttäisin vastauksia seuraavassa kirjoituksessa, joka käsittelisi oikein laadukasta ja virkistävää teetä.

1. Mikä on mielipiteenne Englannista teemaana?
2. Minkälaista teetä suosittelisitte valikoimastanne perinteiselle englantilaiselle aamiaiselle? Entä perinteiselle kello viiden teelle?
3. Minkälaista teetä suosittelisitte britille, joka haluaa laajentaa teenäkemystään ja juoda jotain erilaista mutta oikein laadukasta juomaa?
4. Millaisena näette Britannian teekulttuurin tulevaisuuden?

Kiitos paljon etukäteen vastauksistanne!

***

Kiitoksia viestistänne. Mielenkiintoinen blogi ja hyvä, että kirjoitatte myös teekulttuurista.

Britannialla on pitkät perinteet teen suhteen ja heillä on suuri vaikutus teen levinneisyyteen länsimaissa. Ennen vanhaan tee oli yläluokan erikoisuus ja tee oli kallista. Ajan saatossa se arkistui, kuin alettiin tuomaan edullisempaa teetä jolloin alemmalla luokalla oli myös varaa siihen. Yhdessä vaiheessahan teetä myös väärennettiin ja kikkailtiin esim. kuivuttamalla käytetyt teelehdet ja pistettiin taas myyntiin. Vaikka suurin osa juodusta teestä nykyään on pussiteetä, niin henkilökohtaisesti en vastusta pussiteetä. Ongelmani on vain teen laatu, koska suurin osa pussiteestä on aika heikkolaatuista. Hyvälaatuistakin pussiteetä löytyy, mutta se on vain aika kallista. 

Vastatakseni kysymyksiinne:

1. Brittiläinen teekulttuuri on valtavaa, vaikkakin juotu tee on heikkolaatuista (builders tea). Vaikka tee juodaan pääasiallisesti maidon ja sokerin kanssa niin se ei ole mikään huono asia. Mikään ei määrää miten tee pitäisi juoda. On tapoja muitten joukossa. 

Hyvää on, että teetä juodaan paljon, mutta teestä ei kuitenkaan tiedetä paljoa. Varmaan ei oikeastaan edes oikein välitetä tietää niin paljoa teestä esim. mistä se on kotoisin, minkä laatuinen se on, kasvattajista yms. Itse tykkään antaa krediittiä siitä mistä tee on kotoisin, ovatko ympäristöasiat kunnossa, tuottajien ja työntekijöiden hyvinvointi. 

Pahoittelut, että en voi antaa yksiselitteistä vastausta. Englantilaisella teekulttuurilla on monia hyviä puolia esim. kello viiden tee on suositus listallani mitä teekulttuureja kannattaa kokeilla. Se on kokonaisuus johon kuuluu teen lisäksi hyvä tarjoilu, syötävää, astiatkin ovat kauniita. 

Teen juominen arkisella tasolla ei ole mitään hyvää tai huonoa. Itsekin juon arkisesti teetä samalla tavalla kuin suomalaiset juovat kahvia. Pidän siitä, että briteissä juodaan paljon teetä, vaikkakin huonolaatuista.

2. Suosittelen Breakfast teetä ja Assameja aamiaiselle. Iltapäiväteeksi Kiinan Keemun teetä tai Ceylonilaista.  Keemun tee varsinkin on suosikkini, koska sitä juotiin aikojen alussa juuri iltapäiväteenä Britanniassa. Se oli kallista silloin ja vain ylhäimmistöllä oli varaa siihen. Teen arkistuminen alkoi ennen kaikkea kun alettiin tuottamaan teetä Etelä-Aasian maissa esim. Intia. 

Kiinalaiset mustat teet ovat hyviä, jos haluaa fiilistellä historian kanssa. Souhong teetä juotiin ennen kuin Intialaiset teet valloittivat länsimaat. esim. Zheng Shan Xiao Zhongia. 

3. Suosittelen siirtymään blendeistä esim. English Breakfast, alkuperäisiin, yhdeltä alueelta tuotettuihin teelaatuihin esim. Assamin ja Ceylonin teet ja koska tee tuli alunperin Kiinasta niin kannattaa sitten myös kokeilla kiinalaisia mustia teelaatuja. Savustamaton Zheng Shan Xiao Zhong (alkuperäinen Lapsang Souchong tee) http://www.chaya.fi/fi/zheng-shan-xiao-zhong-musta-tee-alk-25-g.html pidetään yhtenä varhaisimmista mustista teelaaduista. 

4. Kahvi oli nousussa muutama vuosi sitten Britanniassa (Starbucksin ansiota?), mutta näyttää siltä että ihmiset alkavat palaamaan perinteisesti teenjuontiin. En usko, että kahvi ikinä tulee saamaan samaa suosiota Britanniassa mitä teellä on. Samoin kuin Suomessa, ei tee kahvin asemaa horjuta täällä vaikka sen suosio onkin kasvussa.  Toivoisin vain, että alettaisiin arvostamaan enemmänkin laatua kuin määrää. 

Tässä mitä nyt tuli mieleen. Toivottavasti saitte vastauksia kysymyksiinne. Laittakaa vain viestiä jos tulee jotain muuta mieleen. Keskustelen mielelläni teekulttuuriin liittyvistä asioista.


***


The core of the culture: a nice tea cup of good quality. I asked one tea expert in Helsinki (Chaya tea shop: Yliopistonkatu 6) to give my readers his best tips for the perfect tea choice. His advice was Keemun tea and original Lapsang Souchong: Zheng Shan Xiao Zhong. Generally he advised to stick from tea blends to original teas, like Assam and Ceylon. He also forecast that the British Islands will remain the tea territory. Coffee is no substitute for tea and hope people will focus more on quality of their tea.

4 kommenttia:

ralphoperaphile kirjoitti...

My American wife is a big Spode fan and laments the closing of the Stoke factory - but we have exactly the design you show here and some others, too. You will dine off it when you visit us!

Oh my England! kirjoitti...

Thanks Ralph, sorry to hear it has been closed down. A real site of the industrial revolution!

teepee kirjoitti...

Mikäs on Earl Greyn historia? Ja ylipäänsä jonkun mukaan nimetyiden teiden (Queen Anna etc); ovatko todella olleet näiden henkilöiden ”omia” sekoituksia, vai onko kyse vain markkinoinnista ja brändäyksestä?

Oh my England! kirjoitti...

Bergamotinsävyinen sekoitus on tosiaan aidon 1800-luvun jaarli Greylle tehty, samoin kuin vahvempi Walesin prinssin sekoitus myöhemmälle Edward VIII:lle. Kyllä, markkinointia ja brändäystä, yläluokkaa hyödyntäen ja teejuoman statusta korostaen!